Domenizacija iz ugla nacionalnih registara i korisnika domena

Izvor: B92, 25.Feb.2014, 11:22   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Domenizacija iz ugla nacionalnih registara i korisnika domena

Prvi blok Konferencije o Internetu DIDS 2014 nosi naziv "Domenizacija" i govori o posledicama skorog uvođenja preko 1000 novih generičkih internet domena (gTLD) i to na više jezika i pisama: . .web, .сaйт, .移动, . شبكة, events, .works, .cool, .vision, .today, .company, .shop, .trend, .place, .guru, .blog, .sex... i mnogo drugih.

Postavljaju se brojna pitanja za nacionalne internet registre, ovlašćene registre domena i, posebno, korisnike naziva domena. >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << Svi se pitaju da li će ova novina doneti više izbora ili više konfuzije i kako će se to odraziti na cene registracije naziva domena? Da li će nacionalni domeni (ccTLD) izgubiti na značaju ili, naprotiv, postati potrebniji i pouzdaniji? Da li će i kako novi domeni uticati na brendiranje na Internetu, i kako će ih pretraživači tretirati?

Posle uvodne reč direktora RNIDS-a Danka Jevtovića, sledi panel diskusija tokom koje će biti odgovoreno na brojna pitanja o novoj „domenizaciji“. U diskusiji učestvuju gosti iz inostranstva i predstavnik RNIDS-a, a moderator je Vladimir Radunović, koordinator edukativnih i trening programa e-diplomatije u "Diplo Foundation".

Michele Neylon je osnivač, vlasnik i direktor kompanije "Blacknight Internet Solutions", najvećeg irskog registra internet domena i hosting provajdera. Dobitnik je "IIA Net Visionary Award", 2013. Trenutno je predsedavajući ICANN Registrar Stakeholder Group i Eurid Registrar Advisory Board. Prvenstveno je fokusiran na evropska pitanja internet politike i učesnik je na brojnim događajima internet industrije koji pokrivaju čitav niz tema, uključujući politiku, bezbednost, ICANN, Nominet, Internet Governance Forum...

Urlich Retzlaff je Director of Channel Management u "Public Interest Registry .ORG". Proveo je preko deset godina radeći u oblasti internet domena u kompanijama "Melbourne IT" i "VeriSign", na brojnim pozicijama vezanim za upravljanje DNS-om, registracijom naziva domena, zaštitom brenda i SEO uslugama. Studirao je međunarodno pravo u Sijeni, u Italiji, i diplomirao na Univerzitetu "Julius-Maximilians" u Vircburgu, Nemačka.

Ispred RNIDS-a u diskusiji učestvuje Slobodan Marković, savetnik za IKT politike i odnose sa internet zajednicom. Politikom IKT bavi se u kontinuitetu poslednjih 15 godina. Krajem 2001. je osnovao Centar za razvoj Interneta, kao prvu domaću nevladinu organizaciju posvećenu zastupanju IKT politika. Bio je uključen u niz aktivnosti koje su bile vezane za oblikovanje i sprovođenje IKT politika u Srbiji – od liberalizacije tržišta telekomunikacija, do uklanjanja prepreka za obavljanje elektronske trgovine.

DIDS se održava 10. marta, u Hotelu "Metropol", u Beogradu, u organizaciji Registra nacionalnog internet domena Srbije (RNIDS). Kao i do sada, besplatan je za sve posetioce, uz obaveznu registraciju koja je omogućena samo za one koji se prijave sa e-mail adresama na .RS ili .SRB domenima, preko sajta na adresama dids.rs i дидс.срб.

Nastavak na B92...






Povezane vesti

Domenizacija iz ugla nacionalnih registara i korisnika domena

Izvor: B92, 25.Feb.2014

Prvi blok Konferencije o Internetu DIDS 2014 nosi naziv "Domenizacija" i govori o posledicama skorog uvođenja preko 1000 novih generičkih internet domena (gTLD) i to na više jezika i pisama: . .web, .сaйт, .移动, . شبكة, events, .works, .cool, .vision, .today, .company, .shop, .trend, .place,...

Nastavak na B92...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.