Domaćinsko gazdovanje urodilo plodom

Izvor: RTS, 05.Mar.2012, 09:17   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Domaćinsko gazdovanje urodilo plodom

Davanje zemljišta nekadašnjeg "Džervina" u zakup, oživelo je proizvodnju u stakleniku površine 6 hektara. Posle dugogodišnje zapuštenosti, u stakleniku se ponovo proizvodi kvalitetno povrće.

Skoro 2.000 tona povrća koje je tokom prošle godine ubrano u knjaževačkom stakleniku, najbolje pokazuju da je taj objekat površine 6 hektara, uprkos dugogodišnjoj zapuštenosti, ipak bilo moguće osposobiti za rad.

Nekadašnji ponos Poljoprivrednog kombinata "Džervin", >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << ali i samog Knjaževca, oživeo je zahvaljujući opštinskom programu za davanje poljoprivrednog zemljišta u zakup. Iako je pretrpeo oštećenja od snega, pripreme za početak prolećne proizvodnje uveliko su počele.

Deo staklenih površina tokom ove zime polomio se pod težinom snega, pa zakupac objekta, Leskovčanin Boban Stevanović, pred početak nove proizvodne sezone mora ponovo da ih obnavlja.

Iako će morati neplanirano da zameni još oko 3.000 kvadrata snegom polomljenog stakla, ne odustaje od ideje da staklenik osposobi za proizvodnju kao u "Džervinovim" najboljim danima.

"Sistemi za krovno provetravanje i navodnjavanje kap po kap obnovljeni su prošle godine, dok smo grejanje uspeli da uspostavimo samo na maloj površini za održavanje rasada", objašnjava Stevanović.

"Još to nije u dobrom stanju, renovirali smo koliko smo mogli, ali nam je sneg naneo dosta štete. Planiramo da naredne jeseni priključimo na parno grejanje bar tri hektara, za zimsku proizvodnju. Za staklenik je najvažnije da može da prizvodi i u zimskim mesecima, u januaru, februaru ili martu."

Za sadnju na tri hektara u prolećnoj sezoni devetoro stalno zaposlenih radnika pripremaju oko 200.000 biljaka kupusa, paradajza, salate, paprike i cveća.

"Dvanaest ari rasada, bila je i jedina zimska proizvodnja u stakleniku", kaže Goran Ranđelović. "U januaru i februaru bilo je izuzetno hladno, ložili smo, koristili i grejače na struju da sačuvamo biljke i za sada je sve u redu. Rasad je u odličnom stanju."

Prvi plodovi iz knjaževačkog staklenika na tržište će stići već u aprilu. Boban Stevanović ističe da je zadovoljan prošlogodišnjom proizvodnjom, ali ne i cenom povrća na tržištu.

U ovoj sezoni, nada se i boljim prinosima i boljoj ceni, što bi trebalo da mu omogući da do kraja godine organizuje pravu zimsku proizvodnju i zaposli još desetak radnika.

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.