Izvor: N1 televizija, 22.Maj.2018, 15:28 (ažurirano 02.Apr.2020.)
Domaći sladoled od lešnika i meda
Domaći sladoled koji morate probati.
Sastojci:
- 60 g lešnika
- 180 g čokolade za kuvanje
- 4 jaja
- 1 šolja meda
- 300 g slatke pavlake
- 1 kašičica ekstrakta vanile
Priprema:
Zagrejte rernu na 150 stepeni. Pleh obložite pek papirom i rasporedite lešnike po njemu. Pecite oko 10 minuta, ali pažljivo posmatrajte da ne zagore. Skinite kožicu koja se uhvatila na lešnicima, a zatim ih >> Pročitaj celu vest na sajtu N1 televizija << iseckajte. Preko papira za pečenje stavite foliju, pa rasporedite seckane lešnike po njoj.
Otopite čokoladu na pari, pa je prelijte preko lešnika. Stavite u frižider da se malo ohladi, a kada se stegne, izlomite čokoladnu smesu na parčiće veličine jednog zalogaja.
U manjoj činiji umutite žumanca, pa dodajte med. U drugoj činiji čvrsto umutite belanca. U trećoj posudi dobro umutite slatku pavlaku i ekstrakt vanile, pa pomešajte sa umućenim belancima. Na kraju spojite žumanca sa kremastom smesom, pa dodajte i mešavinu čokolade i lešnika.
Sipajte smesu u pripljemljen pleh (veličine 20 x 20 cm) i stavite u zamrzivač na najmanje 8 sati. Pre služenja isecite na kocke ili vadite kugle kašikom za sladoled. Po želji ukrasite seckanim lešnicima ili rendanom čokoladom.