Domaći mladi krompir na pančevačkoj pijaci

Izvor: RTS, 17.Apr.2015, 15:41   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Domaći mladi krompir na pančevačkoj pijaci

Na pančevačkoj zelenoj pijaci pojavile su se prve količine mladog krompira iz domaće proizvodnje. Za sada ga ima samo nekoliko povrtara iz Glogonja, koje je poznato po proizvodnji baš ove biljne kulture.
Kosta Trebješanin iz Glogonja posejao je krompir na dva hektara, a ima i plastenik, gde su prve količine stigle za vađenje i prodaju. Očekuje rod od 350 kilograma, koji će prodavati po 300 dinara.
>> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << />
"To je krompir koji je posejan krajem novembra, nikao je u januaru, onda smo ga prekrili agrilom, đubrili. Sad se krompir vadi tako što se ne čupa, jer oni manji imaju vremena još dvadesetak dana da porastu, a onda se sve čupa", priča Kosta.
Iako se neki proizvođači brinu da li će uspeti da prodaju sav krompir, jer je veliki uvoz, Glogonjci misle da im je veći problem mala kupovna moć građana.
Verka Veličković je za sada zadovoljna prometom na pijaci.
"Za sada ide dobro. Kad ne bude na pijaci išla prodaja, daćemo na veliko. Dolaze nam kupci kući, uzimaju i drugo povrće, pa se ne bojimo za prodaju", kaže Verka.
Mnogo veće količine krompira stići će sredinom maja, kada bude rodio na njivama i baštama, a u Glogonju se skoro celo selo bavi time i ima oko 150 hektara. Tada će pasti i cena, pa će mnogo veći broj kupaca moći sebi to da priušti.
rts.pancevo@rts.rs
+381 13 342 555
 

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.