Domaći film na zatvaranju Sedam veličanstvenih

Izvor: Blic, 29.Jan.2011, 14:20   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Domaći film na zatvaranju "Sedam veličanstvenih"

Domaćom premijerom dugometražnog dokumentarnog filma "Sinema komunisto" rediteljke Mile Turajlić, u velikoj sali Centra "Sava", večeras se završava Festival dokumentarnog filma "Sedam veličanstvenih".

Ovo je prvi put da je u program festivala, koji se po sedmi put održava u Beogradu, uvršteno domaće ostvarenje.

Ovaj film, čija je svetska premijera bila u novembru prošle godine na festivalu IDFA u Amsterdamu, bavi se istorijom jugoslovenske kinematografije, >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << a posredno i sudbinom zemlje koje više nema.

Intervju s Milom Turajlić, autorkom filma "Cinema Komunisto" pročitajte ovde

Ovaj 100-minutni dokumentarac vodi na putovanje kroz ostatke Titove filmske industrije ispitujući uspon i pad jugoslovenske filmske iluzije, a na nedavno završenom festivalu u Trstu - "Trieste Film Festival" proglašen je za najbolji film u dokumentarnoj selekciji.

Slika o istoriji jedne zemlje i kolektivnom zadatku njene kinematografije predočena je jedinstvenom kombinacijom intervjua sa glavnim akterima, scena odabranih iz više od 300 domaćih filmova i do sada nevidjenog arhivskog materijala sa snimanja.

Kineska televizija i Bata Živojinović na premijeri

Na premijeri se očekuje i dolazak glumca Velimira Bate Živojinovića, direktora "Avala filma" Gileta Đurića i scenografa Veljka Despotovića. Ovaj događaj će snimati i kineska televizija, koja je zainteresovana ne samo za Živojinovića kao glumca, nego i za celu tematiku kojom se "Sinema komunisto" bavi.

Pre "Sinema komunisto" biće prikazan francuski film "Zanzibar muzički klub", u kome Filip Gasnije i Patris Nezan istražuju kulturu, u kojoj se tradicija duga gotovo dva milenijuma prenosi muzikom.

Program festivala "Sedam veličanstvenih" od 25. janaura obuhvatio je sedam ostvarenja koja su privukla pažnju publike i kritike na svetskim festivalima u proteklih godinu dana.

Nakon zatvaranja, sutra će biti ponovo prikazana tri filma iz ranijih izdanja festivala, koja su odabrana glasanjem publike - "Crno sunce", "Brojevi za snove" i "Pijanomanija".

Nastavak na Blic...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Večeras premijera filma "Cinema komunisto"

Izvor: Mondo, 29.Jan.2011

Film proglašen za najbolji dokumentarac na Festivalu u Trstu biće prikazan poslednje večeri festivala Sedam veličanstvenih.

Nastavak na Mondo...

Holivud zemlje koje nema

Izvor: SEEcult.org, 30.Jan.2011, 04:16

Jugoslovenska kinematografija, koja je izrasla u jednu od najjačih u Evropi za vreme komunizma, i to velikim delom zahvaljujući koprodukcijama sa SAD i drugim kapitalističkim zemljama, zvezda je filma “Cinema Komunisto” Mile Turajlić, čijom je premijerom u punom Sava centru svečano zatvoren...

Nastavak na SEEcult.org...

Ovacije na kraju "7 veličanstvenih"

Izvor: B92, 30.Jan.2011

Domaćom premijerom filma "Sinema komunisto" scenaristkinje i rediteljke Mile Turajlić, u velikoj sali Centra "Sava", u subotu je završen Festival evropskog dugometražnog dokumentarnog filma "Sedam veličanstvenih"...Ovo je prvi put da je u program festivala, koji se po sedmi put održava u Beogradu,...

Nastavak na B92...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.