Izvor: N1 televizija, 23.Okt.2018, 20:18 (ažurirano 02.Apr.2020.)
Domaći beli lešnik krem
Crni ili beli čokoladni krem? Večna dilema i povod za raspravu, ali koji god krem da izaberete – niste pogrešili. Ali ako ste ljubitelj svetle strane čokolade, evo ideje kako da napravite domaći lešnik kremić za 15 minuta.
Jesen nam se polako prikrada, a sa njom ide i apetit za tople, utešne slatkiše koji će zagrejati stomak i podići raspoloženje. Beli lešnik krem je divna poslastica koju možete jesti “klot”, a ide lepo i kao namaz za keksiće i slatka peciva.
>> Pročitaj celu vest na sajtu N1 televizija << />
Sastojci:
- 200 ml vode
- 300 g šecera
- 200 g mleka u prahu
- 100 g putera (još bolje ako imate kakao puter)
- 100 g lešnika
- 2 kesice vanil sećera
Priprema:
Stavite vodu, vanil šećer i šećer da se kuvaju na srednjoj vatri. Kada smesa provri, proveravajte na nekoliko minuta gustinu. To ćete uraditi tako što kapnete na prst smesu (pazite da se ne opečete!) i stiskajte između kažiprsta i palca. Kad krene da se “razvlači”, odnosno osetite pod prstima da se masa zgusnula, skinite šerpu sa vatre.
Dodajte puter i mešajte da se otopi. Zatim sipajte mleko u prahu i mleveni pečeni lešnik. Sve dobro promešajte. Ako ima grumuljica, možete malo da ubacite u blender (time ćete dobiti više šerpi koje treba da se “omažu”). Sipajte u teglu i sačekajte da se ohladi.
Potom nađite dobar film, sačekajte da krene da pada kiša, i savršen beli krem je spreman za konzumiranje!