Dolovac ponovo izabrana za Republičkog javnog tužioca

Izvor: Studio B, 23.Jul.2015, 19:02   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Dolovac ponovo izabrana za Republičkog javnog tužioca

Skupština Srbije izabrala je danas ponovo Zagorku Dolovac za republičkog javnog tužioca, na period od šest godina.

Dolovac je izabrana većinom glasova, za njen ponovni izbor je glasalo 154 poslanika, a protiv je bio samo jedan poslanik.

Vlada Srbije je parlamentu predložila da Dolovac izabere po hitnom postupku, s obzirom na to da je neophodno da se blagovremeno izvrši izbor Republičkog javnog tužioca i spreče štetne posledice po rad tog organa.

Republičkog >> Pročitaj celu vest na sajtu Studio B << javnog tužioca na predlog Vlade Srbije, po pribavljenom mišljenju nadležnog skupštinskog odbora, bira Skupština Srbije, na period od šest godina i on može ponovo biti biran.

Vlada je u obrazloženju tog predloga navela da je Državno veće tužilaca na sednici 15. juna utvrdilo listu kandidata za izbor Republičkog javnog tužioca, gde je između kandidata koji se nalaze na konačnoj rang listi Dolovac ostvarila najbolje rezultate u postupku predlaganja kandidata.

Dolovac je rođena 1966. godine u Novom Sadu, Pravni fakultet je završila u tom gradu 1989. godine, a pravosudni ispit položila 1992. godine.

U dosadašnjoj karijeri je, pored ostalog, bila zamenik javnog tužioca u Okružnom javnom tužilaštvu u Novom Sadu, vršilac dužnosti javnog tužioca u Okružnom javnom tužilaštvu u Beogradu, a za republičkog javnog tužioca je imenovana početkom 2010. godine.

U njenoj biografiji se navodi da je kao republički javni tužilac uložila maksimalan napor da obezbedi efikasno i uspešno postupanje javnog tužilaštva, jačanje kapaciteta tog organa, unapređenje postupanja i saradnju sa drugim organima, organizacijama civilnog društva i međunarodnim partnerima u borbi protiv kriminala i suzbijanju krivičnih dela.

Skupština je potvrdila i tri ugovora sa Turskom - o izručenju, o uzajamnoj pravnoj pomoći u krivičnim stvarima i o uzajamnoj pravnoj pomoći u građanskim i trgovačkim stvarima.

Nastavak na Studio B...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Studio B. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Studio B. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.