Dolazi Bramerc

Izvor: RTS, 06.Maj.2009, 15:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Dolazi Bramerc

Serž Bramerc u poseti Beogradu 11. i 12. maja. Bramerc će razgovarati sa srpskim zvaničnicima zaduženim za saradnju sa Haškim tribunalom. Sredinom juna izveštaj Savetu bezbednosti.

Glavni tužilac Haškog tribunala, Serž Bramerc, posetiće Beograd 11. i 12. maja, potvrdila je u Hagu njegova predstavnica Olga Kavran.

Kavran je najavila da će Bramerc tokom radne posete razgovarati sa zvaničnicnicima Srbije zaduženim za saradnju s Tribunalom "na političkom i operativnom >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << nivou".

Tema razgovora biće saradnja zvaničnog Beograda s haškim tužilaštvom, a biće razmotrena i druga pitanja u vezi sa primenom strategije okončanja rada Tribunala.

Poseta Beogradu deo je priprema tužioca Bramerca za podnošenje redovnog polugodišnjeg izveštaja Savetu bezbednosti UN u kojem će, sredinom juna, oceniti i saradnju Srbije.

Prema Bramercovom poslednjem izveštaju Savetu bezbednosti, saradnja Srbije sa Tribunalom nije potpuna, jer su na slobodi još dvojica optuženih, Ratko Mladić i Goran Hadžić, ali je ostvaren značajan napredak hapšenjem Radovana Karadžića.

Evropska unija, na insistiranje Holandije, punom saradnjom Beograda sa Tribunalom uslovljava deblokiranje i primenu Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju.

Bramerc je ove nedelje, u okviru priprema izveštaja za Savet bezbednosti UN, boravio u Sarajevu, a uskoro će posetiti i Zagreb.

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.