Dolar blizu jednonedeljnog minimuma, evro stabilan

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 23.Jun.2021, 10:32

Dolar blizu jednonedeljnog minimuma, evro stabilan

Dolar se kreće danas blizu jednonedeljnog minimuma nakon što su zvaničnici Federalnih rezervi (FED), uključujući i šefa Džeroma Pauela, saopštili da je pooštravanje monetarne politike još uvek na "dugom štapu", ublaživši prošlonedeljnu suprotnu najavu kojom su tržišta bila zatečena.

Dolar je prošle sedmice skočio a cene akcija su padale posle saopštenja sa sednice FED-a u kojem je, na opšte zaprepašćenje tržišta, signalizirano znatno ranija povećanje kamata >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << nego što su investitori očekivali, podseća Rojters.

Međutim, kreatori monetarne politike su od tada ublažili svoj stav, kako Pauel tako i predsednik njujorške filijale FED-a Džon Vilijams, koji su upozorili da ekonomski oporavak zahteva više vremena pre nego što centralna banka počne se smanjenjem podsticaja i povećanjem troškova zaduživanja.

"Nećemo preventivno podizati kamatne stope da bi se smanjio strah od potencijalnog rasta inflacije. Sačekaćemo činjenice o stvarnoj inflaciji ili eventualnim drugim neravnotežama", rekao je Pauel u utorak u obraćanju u Predstavničkom domu SAD.

Ove poruke su zacementirale gubitke dolara ove sedmice, pri čemu je zelena novčanica od prošle srede izgubila trećinu dobitka

Dolar se prema korpi svojih rivala zadržao na jučerašnjem nivou od 91,772 poena, što je blizu njegove najniže vrednosti zabeležene 17. juna i gotovo za trećinu ispod prošlonedeljnog dvomesečnog maksimuma.

Jedino je japanski jen znatnije pao prema dolaru, nakon objave podataka koji su pokazali najveće usporavanje rasta fabričke aktivnost u junu u poslednja četiri meseca, i ubrzano smanjenje proizvodnje.

Evro se trgovao jutros na stabilnom nivou od 1,19365 dolara.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.