Dokumentarni film o operaciji Haljard

Izvor: RTS, 19.Jan.2010, 21:45   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Dokumentarni film o operaciji "Haljard"

Tokom Drugog svetskog rata srpski narod spasao je više od hiljadu savezničkih avijatičara. Svedočenja preživelih američkih pilota i njihovih spasilaca zabeležena su u dokumentarnom serijalu, a prvu epizodu možete večeras pogledati na našem Drugom programu.

Produkcijska grupa "Evroatlantske incijative" iz Beograda predstavila je serijale o američkim vojnim veteranima - pilotima koje su Srbi spasavali tokom Drugog svetskog rata i najavila prikazivanje i dokumentarnog filma >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << o operaciji "Haljard".

Producent Danijel Šunter je rekao da se dokumentarni serijal odnosi na američke pilote koje su tokom Drugog svetskog rata, kada su bili oboreni, spasavali Srbi - pripadnici i partizanskih i četničkih jedinica.

Šunter je naveo da je deo serijala snimljen u Ohaju i da se odnosi na pilota veterana Vilijema Mekgija, koji je oboren nad Bosnom i Hercegovinom i koga je spasao partizan s prezimenom Kaličanin.

Serijal je snimljen uz pomoć vojnog atašea ambasade SAD u Beogradu, potpukovnika Džona Kapela, koji je podsetio da je na prostoru bivše Jugoslavije tokom Drugog svetskog rata spaseno oko 1.000 američkih pilota.

Kapelo je ocenio da ovaj serijal, iako predstavlja priču iz prošlosti, prikazuje pravu vrstu odnosa između srpskog i američkog naroda.

Reditelj serijala Zlatko Stoilović rekao je da će dva serijala od utorka, 19. januara, biti prikazana na Drugom programu RTS-a i trajaće po 24 minuta.

Dokumetarni film bavi se operacijom "Haljard" u leto 1944. godine kada je oko 1.000 američkih pripadnika vazduhoplovnih snaga oboreno iznad okupirane Jugoslavije, od kojih je veliki broj završio u Srbiji.

Tokom serije dnevnih i noćnih poletanja, zajednički tim Jugoslovenske kraljevske vojske u otadžbini i američke Službe za strateške poslove evakuisao je više od 500 američkih vazduhoplovaca iz sela Pranjani kraj Gornjeg Milanovca.

Pripadnici Vazduhoplovnih snaga SAD posvedočili su o požrtvovanosti lokalnih srpskih seljana, koji su ih hranili i štitili, u nekim slučajevima i do šest meseci.

Operacija "Haljard" smatra se za jednu od najuspešnijih spasilačkih misija izvedenih iza neprijateljskih linija u istoriji ratovanja.

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.