Dokumentarni film o grupi „Dors” premijerno u „Koloseju

Izvor: Politika, 29.Jul.2010, 11:38   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Dokumentarni film o grupi „Dors” premijerno u „Koloseju"

BEOGRAD - Dugometražni dokumentarni film „When you're strange”, koji otkriva neobjavljene snimke slavnog rok benda „Dors” (The Doors), biće premijerno prikazan večeras u bioskopu „Kolosej”.

Reditelj i scenarista je Tom Disilo, a narator je glumac Džoni Dep.

Kako je najavio domaći distributer „Megakom”, ovaj film pruža uvid u revolucionarni uticaj muzike „Dorsa”, a autori i producenti ga nazivaju „anti- Stounovskim” ostvarenjem.

Mnogi >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << bliski saradnici benda tvrde da film reditelja Olivera Stouna „The Doors” iz 1991. godine, u kojem je pevača Džima Morisona igrao Val Kilmer, nije dao vernu sliku.

„When you're strange” govori o „kreativnoj hemiji” koja se stvorila u odnosima bubnjara Džona Densmora, gitariste Robija Krigera, klavijaturiste Reja Manzareka i pevača Morisona - četvorice umetnika koji su „Dorse” učinili jednim od najpoznatijih i najuticajnijih rok bendova.

Koristeći video materijal snimljen između 1965, kada je bend počinjao, do smrti Morisona 1971. godine, „When youre strange” prati grupu od njenog nastanka u hodnicima filmske škole Kalifornijskog univerziteta UCLA, na kom su se sreli Manzarek i Morison, sve do pozornica rasprodatih stadiona.

U ovom dokumentarcu se prvi put mogu videti odlomci iz filma „HWY: An American Pastoral”, koji su 1969. u pustinji Mohava i u Los Anđelesu snimali Morison i Pol Ferara, fotograf koji je blisko sarađivao sa bendom.

Tanjug

objavljeno: 29/07/2010

Nastavak na Politika...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.