Dokopali se akvarijuma i iscepali dokumenta bivšeg premijera; Ne mogu da se setim. Nismo ni razmišljali

Izvor: B92, 18.Jun.2021, 18:37

Dokopali se "akvarijuma" i iscepali dokumenta bivšeg premijera; "Ne mogu da se setim. Nismo ni razmišljali"

Dokumenti koji su bili zaključani u sefu bivšeg premijera Izraela Netanjahua iscepani su u nedelju, odmah nakon što je novi premijer Benet preuzeo funkciju.

Osobe koje su radile u kancelariji sa bivšim premijerom Benjaminom Netanjahuom kažu da je upravo on naredio da se dokumenta pocepaju, ali se još ne zna o kojim dokumentima se radi i koliko ih je bilo, dodaje se u tekstu izraelskog lista "Harec".

Iz kabineta premijera kažu da "nisu upoznati sa ovim pitanjem", >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << ali su obećali da će istražiti slučaj.

Netanjahuov portparol je rekao da je u pitanju "totalna laž".

"Ništa tog tipa se nije dogodilo", rekao je portparol.

Sefovi u kojima se nalaze dokumenti su locirani u takozvanom "akvarijumu" - sterilnoj oblasti u kojoj premijer i njegovi najbliži saradnici sede.

Obično sadrže rasporede visokih diplomata i papire koji su povezani sa njihovim poslom i ostali materijal.

Neki od dokumenata iz sefa su prebačeni u arhivu, kako nalaže zakon.

Jednom kada se nađu tamo, služe za to da Benet i njegovi ministri mogu da im pristupe ukoliko je potrebno.

Prema odluci premijerskog kabineta i pravnim regulativama, cepanje dokumenata je ilegalno - sav materijal, bilo da je javni ili privatan, trebalo bi da se čuva u kancelarijskoj arhivi, posebno dokumenta koja su povezana sa profesionalnim pitanjima.

Visoki diplomatski izvori kažu da je to što se dogodilo u Netanjahuovoj kancelariji "veoma neobično".

Čak i privatna dokumenta, kao što je raspored zvaničnika, treba da ostanu u arhivi, sa limitiranim pristupom ograničenim samo na premijera i njegovo osoblje, dodaju zvaničnici.

Bivši premijer Izraela Ehud Olmert je rekao da "nije iscepao niti jedan jedini dokument na kraju svog mandata".

"Ne mogu da se setim da je iscepan ijedan papir u premijerovom kabinetu. Nismo ni razmišljali da pipamo išta", dodao je Olmert.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.