Dokazi: 45.000 dolara po ubijenom Srbinu

Izvor: Vesti-online.com, 28.Jan.2011, 14:32   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Dokazi: 45.000 dolara po ubijenom Srbinu

U dokumentima koje je tužilaštvu u Hagu novembra 2003. dostavio UNMIK Albanci su svedočili i kako su transportovali organe ubijenih Srba u Istanbul preko aerodroma u Tirani.

Albanac koji je učestvovao u transportu organa rekao je istražiteljima UNMIK-a da su korišćeni redovni letovi za Istanbul i da je osoblje na aerodromima u Tirani i Istanbulu dobijalo mito kako bi zažmurilo na sve što se događa.

Mesto Fuše Kruje, koje se nalazi 30 kilometara od Tirane, gde >> Pročitaj celu vest na sajtu Vesti-online.com << su ubijali Srbe i potom im vadili organe, 13. jula 2007. godine posetio je američki predsednik Džordž Buš. Ova poseta ostala je zabeležena jer su Albanci ukrali sat sa ruke predsednika Buša kad je ušao među građane da ih pozdravi. Američki zvaničnici nikad nisu priznali da su Albanci ukrali sat Bušu, ali je to jasno zabeležila kamera TV Njuz 24.

Svedok je potvrdio i da su po ubijenom Srbinu zarađivali do 45.000 dolara!

"Albanac je rekao da su mnogi Srbi dovođeni u planine kako bi im se poboljšala krvna slika. Dobro su hranjeni i davali su im da rade poljoprivredne poslove i seku drva u šumi. Posle nekog vremena, kada bi dobili porudžbinu za organe, vodili bi ih u Burelj, gde su čekali operaciju. Dan pre operacije vođeni su u Fuše Kruje, odnosno na jedno imanje u blizini istočno od grada. Tamo su i bacani njihovi ostaci kada bi im uzeli sve što vredi. Mesta na koja su odlagali ostatke tela su privatni posedi. Albanac je rekao da su prvom paru Srba izvađena "samo" dva bubrega, posle čega su ubijeni. Albanac je rekao da je namera bila da se "probije led", navodi se u ovom dokumentu.

Svedok je rekao da je kasnije bilo mnogo bolje i zarade su išle do 45.000 dolara po čoveku. Najveća pošiljka je bila kada su zajedno "odradili" petoro Srba i poslali ih pravo na aerodrom.

"Tada smo imali sreće. Pošiljke su uglavnom činili organi od po dvoje ili troje Srba. Svedok je rekao da su obično koristili komercijalne letove ponedeljkom i sredom za Istanbul", piše u izveštaju istražitelja.

Albanac je potvrdio da zločinci nisu imali nikakvih prepreka i na "Rinas" aerodromu u Tirani.

"Ljudima koji su radili na aerodromu davana je određena količina novca da bi zatvorili oči, a isto je rađeno u Istanbulu. Daut Haradinaj (brat Ramuša Haradinaja) nekoliko puta je dolazio u Tiranu da vidi kako se sve odvija. Jednom se posvađao sa porodicom iz Fuše Kruje, ali se to brzo smirilo. Ne znam koja je direktna Ramuševa uloga, ali mora da je to prepustio Dautu. Nije mnogo ljudi bilo uključeno u posao sa organima. Lokalni komandanti OVK bili su u obavezi da predaju sve svoje zatvorenike (Džavidu) Elšaniju i Dautu, dok vozači i obezbeđenje nisu dobijali mnogo novca", rekao je ovaj svedok.

Drugi svedok je rekao da su poslove zakopavanja i transporta leševa za OVK posle rata najčešće radili albanski begunci. Oni su bili primorani da ubijaju Srbe i plaćaju zaštitu OVK kako bi vratili svoj dug "za albansku stvar".

Nastavak na Vesti-online.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Vesti-online.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Vesti-online.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.