Dokazaćemo da sarađujemo s Hagom

Izvor: Blic, 11.Nov.2007, 13:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Dokazaćemo da sarađujemo s Hagom

Potpredsednik Vlade Srbije Božidar Đelić izjavio je da će građani bolje živeti kako se Srbija bude približavala EU.

"Sledeće godine budžet EU od 197 miliona evra upotrebićemo za projekte koji menjaju život na bolje. Status kandidata će poboljšati taj iznos novca na 800 miliona evra, ja se nadam, godišnje. To je novac koji ćemo dati za regionalni razvoj, poljoprivredu i druge potrebe naših građana", kazao je Đelić. On je istakao da će Srbija dokazati da u potpunosti >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << sarađuje sa Haškim tribunalom i da će Sporazuma o asocijaciji i stabilizaciji sa Evropskom unijom potpisati najkasnije do januara 2008. godine. Posle razgovora sa građanima o značaju evropskih integracija za Srbiju, on je novinarima u Knez Mihajlovoj ulici u Beogradu rekao da je saradnja s Haškim sudom neophodan uslov za potpisivanje sporazuma sa EU. Đelić, koji je s još nekoliko članova vlade učestvovao u akciji "Srbija i dalje na pravom putu ka EU", istakao je da taj uslov "neće nestati sve dok general Ratko Mladić ne bude izručen tom sudu".

Osvrćući se na kritike guvernera NBS Radovana Jelašića, Đelić je juče zatražio od njega da odgovori u kojoj meri NBS podržava politiku Vlade, zašto budžetu Srbije ne vraća ovogodišnje dugove i šta će centralna banka da preduzme kako bi se povećao izvoz. Đelić je postavljanjem ovih pitanja reagovao na Jelašićevu izjavu da će u narednoj godini biti teško sačuvati stabilnost cena jer Vlada Srbije namerava da odstupi od smanjenja javne potrošnje koje je bilo predviđeno Memorandumom o budžetu za 2008. godinu. Potpredsednik vlade je zamerio guverneru što se ne obraća direktno kolegama iz vlade već obrazloženje daje medijima. "Sad je dosta prozivki i vreme je da malo više zajednički radimo", rekao je Đelić. Odgovarajući na pitanja novinara vezana za tužbu "Delte" protiv Verice Barać, Đelić je najavio da će se sutra u 14 h u Vladi Srbije sastati sa Baraćevom. On je ponovio da podržava rad Saveta za borbu protiv korupcije. "Važno je da se ne krši zakon. Niko nije iznad zakona, ni ja, ni predsednik republike, ni predsednik vlade, ni bilo koji predsednik bilo koje privatne grupe, ni bilo koji član Saveta za borbu protiv korupcije. Mi smo jednaki pred zakonom", kazao je potpredsednik Vlade.

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.