Dok drugi otpuštaju, Vujović zapošljava

Izvor: Radio 021, 14.Dec.2015, 20:15   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Dok drugi otpuštaju, Vujović zapošljava

Dok državne institucije u kojima postoje viškovi razmišljaju o tome koga će u naredna dva meseca ostaviti bez posla, u Ministarstvu finansija imaju mogućnost da zaposle 82 nova radnika.

Trenutno u njemu radi 268, a dozvoljeno je 350. Uprava carina, u kojoj trenutno ima 2.427 zaposlenih, može da primi još 29 da bi imala ukupno 2.456, koliko joj Odluka o maksimalnom broju dozvoljava. Pravo na zapošljavanje 21 novog radnika ima i Inspektorat za rad jer >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio 021 << trenutno tu radi 264 ljudi, a dozvoljeno je 285, dok Ministarstvo rudarstva i energetike može dodatno da zaposli 20 radnika da bi dostiglo dozvoljenu brojku od 285.

Potpredsednica vlade Kori Udovički požalila se novinarima početkom novembra kako najviše problema u uspostavljanju pravila za broj zaposlenih u javnom sektoru ima sa ministrom finansija Dušanom Vujevićem, koji, kako je tada rekla, želi da zaposli još ljudi. Dodala je tada i da se nada da će ga ubediti da do toga ne dođe. Po toj odluci, pojedina ministarstva i državne institucije moraće da otpuštaju zaposlene, a neke imaju prostora za novo zapošljavanje.

Tako viška zaposlenih ima u ministarstvima poljoprivrede, trgovine i spoljnih poslova, ali zato manjka ima u ministarstvima finansija, rada, prosvete, kulture, pravde, državne uprave. Viška zaposlenih ima u Fondu PIO, Republičkom zavodu za statistiku, Agenciji za regionalni razvoj, NSZ-u, Agenciji za privatizaciju, Fondu za razvoj, Agenciji za restituciju, Republičkoj direkciji za imovinu... Konkretno, to znači da će Fond PIO, koji sada ima 3.141 zaposlenih, a na osnovu Odluke o maksimalnom broju zaposlenih ima pravo na 3.069, morati da u naredna dva meseca utvrdi višak od 172 zaposlena.

Najveći višak zaposlenih ima Republički geodetski zavod, gde je zaposleno 2.352 radnika a dozvoljeno je 2.078, iz čega proizlazi da će 274 radnika morati biti proglašeno za višak. U Ministarstvu poljoprivrede ima 1.591 zaposlen, a od februara će morati da ih bude 247 manje da bi se došlo do dozvoljenog broja od 1.344. Viška zaposlenih ima i u Ministarstvu trgovine, i to 107. Trenutno tamo radi 859 ljudi, a dozvoljeno je 752. U Republičkom zavodu za statistiku višak je 30 radnika jer ih trenutno ima 485 a dozvoljeno je 455. U Nacionalnoj službi za zapošljavanje trenutno ima 1.665 zaposlenih i taj broj se do februara mora smanjiti za 12 da bi se uskladio s Odlukom koja propisuje 1.653.

Isto toliko, 12 zaposlenih viška ima i Agencija za privatizaciju, koja trenutno zapošljava 190 radnika, a dozvoljeno joj je 178. Pošto će ta agencija, po najavi ministra prvirede Željka Sertića, do kraja godine biti ukinuta, utvrđeni broj zaposlenih će biti sistematizacijom pripojen Agenciji za licenciranje stečajnih upravnika. U Ministarstvu spoljnih poslova višak su 23 zaposlena. Tamo trenutno radi 980, a dozvoljeno je 957. Fond za razvoj treba da otpusti šest radnika jer ih trenutno u njemu ima 66, a treba 60. U Agenciji za restituciju ima 162 zaposlena, što je osam više od dozvoljenog broja, dok je u Republičkoj direkciji za imovinu višak dvoje radnika da bi se sadašnji broj od 78 smanjio na 76, koliko je dozvoljeno.

Na najvećim mukama će biti gradonačelnici i predsednici opština jer oni treba da naprave spiskove za viškove od skoro 6.000 zaposlenih. Od ukupnog broja viška zaposlenih u lokalnim samoupravama gotovo trećinu treba da otpuste vojvođanske opštine, s tim što 12 od 53 imaju manjak zaposlenih.

Nastavak na Radio 021...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio 021. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio 021. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.