Izvor: Danas, 23.Jan.2016, 00:42   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Dojo. uz prijateljsku podršku Ensha

Promocija prvog studijskog izdanja za Dojo. „Solstice“ održaće se u nedelju, 24. januara, od 21 sat u Ganklubu, a prijateljska podrška na ovom koncertu biće Ensh.

Dve godine od prvog izlaska na binu kao Dojo. i nešto više od godinu dana od EP izdanja „Endings“, Dunja Dačić objavljuje svoj prvi studijski album „Solstice“, koji je u potpunosti napravila sama - od sviranja i pevanja, preko snimanja, miksa do (post)produkcije. „Solstice“ je uznemirujuća šetnja >> Pročitaj celu vest na sajtu Danas << kroz različita stanja, borbe, uspone i padove, koja na kraju uspeva da nas dovede do nade, tog tanušnog zraka svetlosti koji se probija kroz slojeve teskobe i crnila, nade koja čini da život bude najvrednije ostvarenje ove planete.

Zamislite jednu scenu u filmu maestra Hajaoa Mijazakija, u kojoj na ivici šume, tamo gde se sastaju dan i noć, jesen i zima, dobro i zlo, sede i razgovaraju animirani likovi koji bi u nekom drugom, paganskom, svetu mogli da budu Rjuiči Sakamoto, Kejt Buš i Tom Jork. I tako njih troje sede, tog specijalnog dana - solsticija, kada je najduža noć u godini i kada se sunce ponovo rađa, i pričaju o tome kako pobediti strahove, kako se izboriti sa depresijom, kako prihvatiti svoje dijagnoze i kako živeti život, po svojim pravilima i po svaku cenu. Šta se događa u tom imaginarnom filmu svako od vas može sam da izmašta, ali ono što je bitnije za ovu priču je kako takvu scenu na pravi način obojiti zvukom, a takav zadatak kao da je sebi zadala Dunja Dačić: „Htela sam nekako da prizovem svetlost i nadu u sebi i prema sebi, i na neki metaforičan način prikažem tu konstantnu borbu, ne samo za mene nego generalno kod ljudi.“

Od šest pesama koje čine "Solstice", "Horses" i "Wilderness" već su zaintrigirale posetioce Dunjinih koncerata. Ostatak pesama nastao je ili je dobio svoj definitivan oblik tokom poslednjih meseci. "Sve sam radila apsolutno sama: od snimanja, miksanja, masterovanja... proces je bio naporan ali uzbudljiv. Da bih se dodatno ubacila u "mood", malo sam obrnula dan za noć - radila sam uglavnom kad padne mrak pa do izlaska sunca i šetala sam se u šumici blizu moje zgrade gde su mi dolazile ideje za neki specifičan zvuk i šta bih mogla aranžmanski da uradim“, kaže Dojo. Album možetepreuzeti na dojod.bandcamp.com. Elektro-pop atrakcija Ensh, iza koje se krije producent Milenko Vujošević, godinama unazad osvaja Kanadu i Ameriku. Ensh kombinacijom semplova, sintisajzera i vokalnih lupova gradi jedinstveni stil, autentično viđenje elektro-indi-popa. Ensh je donedavno pevao na engleskom, a singlom „Ćuti“ objavljenim u januaru 2015. godine odlučio je da započne sasvim novu etapu stvaralaštva i prepustio se izazovima maternjeg jezika. Singlovi „Ćuti“, „Nedavno“ i „Lutam“ obeležili su EP „Both Of Them Milenko“, prvo izdanje na kojem Ensh objedinjava svoj rad na engleskom i na maternjem jeziku. Polovinom 2015. godine one-man-show atrakcija postaje dvojac kada se Kosta Jovanović pridružuje bendu dopunjujući vizuelni i muzički doživljajživim nastupima svirajući sintisajzer i ritam mašinu.

Cena karte 250 rsd na ulazu, prvih 50 posetilaca uz kartu na poklon dobija i Dojo. - Solstice CD.

Nastavak na Danas...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Danas. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Danas. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.