Dojče vele: Nemačka spoljna politika u kriznom režimu

Izvor: B92, 30.Dec.2023, 16:06

Dojče vele: Nemačka spoljna politika u "kriznom režimu"

Društvo za nemački jezik je početkom decembra proglasilo "krizni režim" (kriesenmodus), za pojam 2023. godine.

Ovom kovanicom se opisuje i stanje nemačke diplomatije i spoljne politike, piše Dojče vele (DW).

Rat između Hamasa i Izraela je nova teška i najdramatičnija kriza koja bi mogla da se proširi s mogućim katastrofalnim posledicama, a kako bi to sprečila nemačka administracija pokušava da balansira.

Nemački kancelar Olaf Šolc je naglasio >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << da je bezbednost Izraela "državni interes" Nemačke, što je stav koji proizlazi iz nemačke nacističke prošlosti, ukazuje DW.

Međutim, to nije sprečilo ministarsku spoljnih poslova Nemačke Analenu Berbok da kritikuje i izraelski način ratovanja protiv Hamasa, a u ekskluzivnom intervjuu za DW Berbokova je kritikovala i nasilje jevrejskih doseljenika nad Palestincima na Zapadnoj obali.

"Izraelski premijer mora da osudi to nasilje jevrejskih doseljenika, oni moraju biti krivično procesuirani jer je to u interesu bezbednosti Izraela", uazala je Berbokova.

Nemačka učestvuje i u diskusijama o budućnosti Bliskog istoka nakon rata.

Kada je reč o budućnosti Pojasa Gaze, Berbokova je u intervjuu predočila da je potrebna "međunarodna odgovornost kako bi se osigurala bezbedost" u toj palestinskoj enklavi.

Nemačka, kao i EU i SAD, čvrsto podržava rešenje o dve države, prema kojem bi, pored izraelske, trebalo da postoji i palestinska država.

Stručnjak za Bliski istok Hans-Jakob Šindler iz međunarodne organizacije koja se bavi projektima protiv ekstremizma priznaje da je rešenje o dve države trenutno daleko zbog aktuelnih događaja i svega što se dešavalo poslednjih 20 godina.

"Ali koje drugo rešenje uopšte postoji, osim rešenja o dve države", pita se Šindler i savetuje nemačkoj vladi da i dalje sledi taj spoljnopolički kurs.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.