Izvor: Danas, 11.Avg.2015, 13:52   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Dohodak od otpada

Šabac - Odnedavno su u Šapcu na 15 prometnih mesta postavljeni kontejneri za papir, tekstil i plastiku. S obzirom da se u gradu dnevno prikupi 90 tona raznog smeća očekuje se da znatan deo ovog otpada završi kao sirovina Tim pre jer se smeće odvozi na regionalnu deponiju u Sremsku Mitrovicu, što bi trebalo da smanji troškove udeponovavanja.

 Ujedno to je i prvi korak Šapca ka racionalnijem postupanju sa otpadom koji je neiskorišten bacan na deponiju. Cilj je da zaživi >> Pročitaj celu vest na sajtu Danas << reciklažna industrija, posebno u privatnom sektoru, jer se u razvijenom svetu čak 70 odsto otpada i smeća reciklira. Značajno je što sada građani mogu da staru odeću i obuću upotrebe na najbolji način a ne da završi na smetlištu. Učesnici u ovom projektu su "Zeleni razvojni centar" iz Sremske Mitrovice, Udruženje građana EKOS Šabac, JKP" Stari grad" i Grad Šabac. Još veći priliv smeća očekuje se od jeseni kada će i iz okolnih sela početi organizovano odnošenje smeća.

Za zdraviju životnu sredinu veliki doprinos dala je Evropska unija koja je finansirala regionalnu deponiju u Sremskoj Mitrovici u koju je uloženo oko sedam miliona evra. Podsećanja radi gradska deponija na Dudari nikada nije dobila upotrebnu dozvolu niti je postavljena preko potrebna folija na njenom dnu. Bez ikakve selekcije otpada i reciklaže deponija na tridesetak hektara je napunjena za samo četvrt veka.

Nastavak na Danas...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Danas. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Danas. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.