Dogovorili se iza kulisa - šalju još vojske na Kosovo i Metohiju

Izvor: B92, 18.Maj.2021, 12:28

Dogovorili se iza kulisa - šalju još vojske na Kosovo i Metohiju

Predsednik Severne Makedonije Stevo Pendarovski najavio je povećanje broja vojnika njegove zemlje pri misiji Kfora na Kosovu i Metohiji.

Osmanijeva se u svojstvu predsednice privremenih kosovskih institucija sinoć sastala sa predsednikom Severne Makedonije Pendarovskim na marginama samita inicijative "Brdo - Brioni" u blizini Kranja, i saopštila da je sa njim razgovarala o više tema.

"Predsednik Pendarovski obavestio je Osmanijevu da će njegova zemlja povećati prisustvo >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << u trupama Kfora, istovremeno podržavajući liberalizaciju viznog režima, evropski put Kosova i članstvo u NATO-u", navodi se u saopštenju.

Trenutno Severna Makedonija na Kosovu i Metohiji ima 44 vojnika, a njihovi zadaci u sastavu Kfora uključuju patroliranje i obezbeđivanje manastira Visoki Dečani, kao i kampa "Vilađo Italija" u Peći.

Jedan deo kontingenta radi u Glavnom štabu Kfora u Prištini.

Nije navedeno koliko će još vojnika Severna Makedonija da pošalje na Kosovo, kada i gde.

Najava povećanja broja makedonskih vojnika dolazi nakon što su hrvatske vlasti odlučile da svoj vojni kontingent na Kosovu uvećaju na 150 vojnika.

Na sastanku Pendarovskog i Osmanijeve najavljeno je da će uskoro biti održan zajednički sastanak kosovske i vlade Severne Makedonije.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

Nastavak na B92...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.