Dogovor osiguravajućih kuća i vlade o otkupu obveznica

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 23.Okt.2010, 13:57   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Dogovor osiguravajućih kuća i vlade o otkupu obveznica

BEOGRAD -

Generalni direktor "Delta đenerali" osiguranja Nebojša Divljan izjavio je danas da je industrija životnog osiguranja u Srbiji blizu sporazuma sa Vladom Srbije o otkupu dugoročnih državnih obveznica u evrima, u vrednosti od 200 miliona evra.

"Taj aranžman nije definitivan, to je naš predlog koji je naišao na razumevanje države, tako da ne možemo da kažemo da je govoto dok ne bude gotovo, ali zaista smo blizu sporazuma", izjavio je Divljan Tanjugu.
>> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine <<
Prema njegovim rečima, u poslednje vreme dosta se govori o novom modelu privrednog rasta Srbije, "i ono što je nesporno to je da svaki budući rast treba da se bazira pre svega na aktiviranju domaće štednje, one koja još nije prikupljena i koja još potencijalno postoji".

Oblik štednje

"Životno osiguranje je jedan od oblika štednje i pre nego što se pristupi spoljnom zaduživanju i pokrivanju razvojnih potreba iz prodaje državne imovine treba iskoristiti još neke potencijale", ocenio je Divljan.

"Jedan od njih je osiguravajuća industrija koja već sada ima sredstva pogodna za dugoročna ulaganja, kao što su petnaestogodišnje obveznice", istakao je on.

DIvljan je naglasio da je 200 miliona evra realna suma, zasnovana na onome što osiguravajuće kuće već sada imaju u portfelju i što bi bile spremne da zamene za dugoročne obveznice, kao i na očekivanim prilivima u narednih godinu dana.

Državni sekretar u Ministarstvu finasija Slobodan Ilić najavio je početkom ove sedmice da bi vlada u narednih nekoliko sedmica trebalo da donese odluku o emitovanju dugoročnih državnih obveznica u evrima u vrednosti 200 miliona evra, na 15 godina i sa fiksnom kamatnom stopom od 5,9 odsto.

Ilić je istakao da će te obveznice biti usmerene ka industriji životnog osiguranja, pošto te kompanije imaju obaveze u evrima i prikupljaju polise životnog osiguranja u toj valuti.

Novac

Prema njegovim rečima, novac dobijen emitovanjem obveznica biće iskorišćen za namene definisane rebalansom budžeta za 2010. i budžetom za 2011. godinu.

Ilić je naglasio da osiguravajuće kuće neće odmah kupiti obveznice za čitavu sumu, već sukscesivno do kraja 2011, kako se budu prikupljala sredstva po osnovu polisa životnog osiguranja i zavisno od potreba države.

On je napomenuo da je ostalo da se usaglase još neki detalji aranžmana sa industrijom životnog osiguranja i najavio da će vlada doneti odluku u narednim nedeljama, posle čega će odmah početi emitovanje obveznica.

Taj aranžman predviđa i garancije da će osiguravajuće kuće kupiti svih 200 miliona evra obveznica, naveo je Ilić.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.