Izvor: B92, 19.Jan.2000, 13:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Dogovor o prosirenju projekta Energija za demokratijuk

Na sastanku trilateralne komisije u Budvi, predstavnici medjunarodne zajednice prihvatili su prosirenje projekta "Energija za demokratiju", kao i da ministri inostranih poslova EU u ponedeljak ponovo razmatraju zahtev srpske opozicije za ukidanje ili suspenziju sankcija Srbiji, javlja iz Budve specijalni izvestac Radija B2-92 Danijel Bukumirovic. Kandidat za premijera prelazne vlade Saveza za promene, Dragoslav Avramovic, kaze da je prihvacena prioritetna lista od sedam gradova kojima ce >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << biti pomognuto u energentima za grejanje i objasnjava: "Prihvatili su nas projekat za pomoc i nasu listu od sedam gradova prioriteta, i hoce jos i mi cemo pokusati sto vise da dobijemo. Prihvatili su i nas predlog za humanitarnu pomoc, a jos nismo stigli do penzija".

Predsedavajuci sastanka bio je u ime Evropske Unije portugalski ambasador Antonio Tange Korea, koji je izjavio: "Bilo je veoma korisno razgovarati, sa nekim projektima kao sto je Energija za demokratiju smo se saglasili, a o nekima cemo tek razgovarati".

"Ono sto se promenilo je stav opozicije, a ne nas stav. Mi smo se saglasili, a odluke mogu doneti samo nasi ministri", rekao je predstavnik beogradske kancelarije EU Majkl Grejem, ocenjujuci da se opozicija veoma snazno borila za ukidanje sankcija. To pitanje ponovo ce se naci pred evropskim ministrima u ponedeljak, najavio je lider Demokratske stranke Zoran Djinjdic, rekavsi: "Imam utisak da se nesto pomerilo u tom pravcu i sto se tice sankcija na energente, odnosno, naftu, i na letove, da postoje realne sanse da se stvari promene na bolje".

Predstavnik Saveza demokratskih partija Zarko Korac takodje je zadovoljan nastupom opozicije i mogucnoscu ukidanja sankcija na njihov zahtev. "Receno je da se sve vise to pitanje otvara. Nisam siguran da ce u ponedeljak biti doneta odluka u nasu korist, ali nam je ovde otvoreno receno da su i one zemlje koje su se dosad protivile, vrlo spremne da o tome otvoreno razgovaraju u svetlu ujedinjenja opozicije u Srbiji i sada zajednickog zahteva da se makar na neko vreme suspenduju sankcije na energente i na letove".

SPO je na sastanku predstavljao savetnik predsednika stranke, Predrag Simic. On je ocenio da je najveci rezultat sastanka bio jedinstven nastup opozicije: "Samo zato sto smo bili jedinstveni uspeli smo da nametnemo da se, uprkos protivljenju predstavnika SAD-a, razgovora i o Kosovu", kaze Simic sa kim je u delegaciji bila i Rada Trajkovic, kao predstavnik Srba sa Kosova. A kao predstavnik domacina skupa, Miodrag Vukovic, savetnik predsednika Crne Gore, ocenjuje: "Danas je opozicija govorila ubedljivija nego u nekim ranijim prilikama u susretima po evropskim metropolama kada je bilo cak i degutantno slusati razlicita vidjenja onih koji su dosli da razgovaraju, navodno, svesni situacije u kojoj se nalaze".

U kasnim popodnevnim satima ekspertske grupe nastavile su rad na predlozenim humanitarnim projektima.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.