Izvor: B92, 05.Apr.2006, 12:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Dogovor ili prinuda

Treći krug pregovora Beograda i Prištine o decentralizaciji Kosova i Metohije na kome je trebalo da se sa razmene stavova pređe na rešenja, završio se bez konkretnog nepretka i suštinskog približavanja stavova. To i nije bilo neočekivano. Priština je, bar u zvaničnim izjavama, ubeđena da se krajnji ishod pregovora zna i da će "svakako biti pozitivan za albansku stranu". Bečke pregovore vidi samo kao mesto na kome će svojim "ponudama" ubediti međunarodnu zajednicu i Srbe da >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << će nezavisno Kosovo biti "funkcionalna, stabilna i demokratska država", sposobna da rešava sva pitanja koja se razmatraju tokom pregovora.

Uz sve manjkavosti svog koncepta, Beograd se pridržava protokola i insistira da pregovori o budućem statusu južne sprske pokrajine treba da budu ono što njihov naziv govori. Očekuje, dakle, da će se do rešenja doći isključivo kroz direktne pregovore. Posrednik, bečka kancelarija specijalnog predstavnika UN za pregovore o budućem statusu Kosova, sve otvorenije sledi ponašanje Unmika, zbog kog srpska strana na Civilnu misiju UN na Kosovu poodavno gleda kao na "ispostavu kosovskih Albanaca". Svakako, specijalni predstavnik ništa ne čini bez znanja onih koji su ga imenovali i odredili mu zadatak.

Priština očigledno zna šta hoće. Beograd za sada pokazuje šta neće. Međunarodna zajednica radi svoj posao. Dogovor je u (ne)planiranom roku izostao, a pregovori su prekjuče, prema ocenama učesnika i izveštača, bili "nikad teži" i "na rubu pucanja". Albert Raon, drugi čovek Bečke kancelarije, direktno zadužen za decentralizaciju, kaže da ne veruje da će kompromis biti postignut. Ukoliko se Beograd i Priština sami ne dogovore, međunarodna zajednica najavljuje i "čvrge". Jedna od varijanti je da o decentralizaciji presudi, ako dotle dođe, Savet bezbednosti UN. To bi, u krajnoj liniji, oba pregovaračka tima pred njihovom javnošću lišilo odgovornosti za nametnuta rešenja. Posrednici bi, pak,mirne duše mogli reći da su pokušali sve za šta su bili zaduženi i da zbog nepopustljivosti pregovarača nisu mogli više.

Dođe li upravo do takvog ishoda, teže će biti onoj strani koja bude nazvana nedovoljno kooperativnom ili, čak nepopustljivom. Mogla bi da izgubi više nego što može dobiti kompromisom o kojem govori Roan.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.