Dogovor bolji od referenduma

Izvor: RTS, 03.Maj.2013, 20:49   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Dogovor bolji od referenduma

Pukotina koja sada postoji posebno između Srba sa severa Kosmeta i Beograda je veoma opasna, kaže Milovan Drecun. Izlaz iz lavirinta u kome se nalaze Beograd i predstavnici četiri srpske opštine, po mišljenju Drecuna, nije referendum već dogovor.

Da li je Srbija sve dalje od ideje raspisivanja referenduma o briselskom sporazumu i da li je moguć dogovor Beograda i lokalnih srpskih lidera sa severa Kosova i Metohije. 

U iščekivanju najavljene posete vicepremijera >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << Aleksandra Vučića severu Kosmeta, predstavnici osam srpskih opština južno od Ibra traže prijem u Vladi Srbije. Očekuju da 7. maja razgovaraju sa premijerom i viceprimijerom, jer smatarju da je važno da se čuje šta o sporazmu misli dve trećine srpskog stanovništva u pokrajini. 

Izlaz iz lavirinta u kome se nalaze zvanični Beograd i predstavnici četiri srpske opštine na severu Kosmeta po mišljenju Milovana Drecuna nije referendum već dogovor.

Veruje da će dolazak Aleksandra Vučića na sever biti ključni trenutak za postizanje neophodnog političkog jedinstva. S druge strane predsednik opštine Zubin Slaviša Ristić potok poručuje da je Vučić dobrodošao, ali da njegova poseta neće promenit stav Srba sa severa koji odbacuju sporazum sa Prištinom.

Predsednik Odbora za Kosovo i Metohiju Milovan Drecun kaže da je pukotina koja sada postoji posebno između Srba sa severa i Beograda veoma opasna, ne samo po interese srpskog naroda na Kosovu i Metohiji već i po položaj i budućnost države.

"Ako ta pukotina ne bude što pre prevaziđena, ako ne bude dogovora, Beograd će morati da krene u primenu bar dela dogovora, pa da se postepeno dogovaramo sa Srbima", rekao je Drecun.

Negirajući spekulacije da će predsednici četiri opštine sa severa biti smenjenji ako ne prihvate sporazum, Drecun na konkretnim primerima diploma i državljanstava tumači prednosti dogovora sa Prištinom.

"Što se diploma tiče na njima će stajati natpis Zajednica srpskih opština, ali Republici Srbije niko ne brani i to će se činiti da izdaje diplome, na kojima će biti grb Republike Srbije i pisati Republika Srbija", kaže Drecun.

Prema njegovim rečima, time se postiže jedno praktično rešenje da diplome budu upotrebljive i na Kosmetu, posebno na onom delu koji kontroliše Priština i da budu van Kosmeta svuda upotrebljive posebno u centralnoj Srbiji.

Što se tiče državljanstva, svi oni koji žive na Kosovu i Metohiji su državljani Srbije i svi imaju pravo na putne isprave, kaže Drecun i dodaje da će Srbi učestvoavati na izborima za poslanike Skupštine Srbije kao i do sada da imaju svoje poslanike, da biraju predsednika Srbije.

Beograd poštuje rokove koji su u duhu parafiranog sporazuma, ali ne insistira kao Priština na brzini, već na održivosti primene dogovorenih rešenja. Tako na pitanje kada mora biti završen plan za primenu sporazuma odgovara iz tima Vlade Srbije za implementaciju. Veljko Odalović navodi da su i sada ključne dve stvari - formiranje Zajdnice srpskih opština i njenje nadležnosti.

"Jedan od predloga koji je dat je da se formira prvo jedan privremeni organ sastavljen od predstavnika Srba četiri opštine sa severa i da se krene u implementaciju, to je predlog koji su dali i Priština i predstavnik EU", rekao je šef tima Vlade Srbije za primenu sporazuma.

Odalović ističe da je plan da se krajem godine sprovedu izbori za lokalne zajednice i tada formira Zajednica srpskih opština.

"Stratedžik marketing" predstavio je istraživanje javnog mnjenja sprovedenog baš na dan parafiranja predloga brisleskog sporazuma, pokazuje da čak 60 odsto anketiranih građana podržalo odluku državnog tima za dijalog.

Šezdeset odsto građana smatralo je da sporazum vodi brže do evropskih integracija, dok je za 23 odsto anketiranih takav potez prodaja nacionalnih interesa.

Nastavak na RTS...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.