Dođe mi šef softverske kopanije, sa radnicima, pa ceo dan rade na kokainu

Izvor: B92, 13.Jan.2022, 13:22

"Dođe mi šef softverske kopanije, sa radnicima, pa ceo dan rade na kokainu"

Zagreb -- Neuropsihijatar Slavko Sakoman govorio je za HRT o enormno povećanoj upotrebi droga u Hrvatskoj.

Rekao je, kako prenosi Index.hr, da je neshvatljivo da je u samo četiri–pet godina pre pandemije naglo skočila potrošnja droga. "Samo amfetamin je s 2014. na 2015. skočio 400 odsto u Zagrebu. Takve trendove ne beleži nijedna država EU. Sada odjednom povećala se potrošnja svugde", kaže on.

Sada je priča da se povećala potrošnja svugde, dodao je on. >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 <<

"Neznatan je trend povećanja potrošnje droga u većini evropskih gradova. Zagreb se po dve droge našao na prvom mestu po potrošnji, amfetamina na prvom i kanabis na drugom, imamo potrošnju kanabisa u sedmici veću nego Amsterdam", dodaje Sakoman.

"Po kokainu smo na osmom mestu, a po ekstaziju na šestom. Odliv novca u ruke organizovanog kriminala je enorman. Samo na uličnom nivou se dogodi odliv novca oko 8 milijardi kuna", rekao je Sakoman.

Sakoman je rekao kako od nove Nacionalne strategije do 2030. ne očekuje ništa.

"Nedavno mi je došao jedan gazda softverske kuće s par desetina softveraša, svaki dan oni rade posao na kokainu, pola plate troše na kokain. Koliko treba vremena da se kokain nabavi u Zagrebu? Jutros sam zvao jednog korisnika i kaže da mu treba tri minute", rekao je.

"Takva dostupnost droge nije bila nikad viđena. U Zagrebu se potroši oko tonu kokaina ulične čistoće između 40 i 30 posto", rekao je Sakoman.

Izjavio je i da je pandemija samo povećala potrošnju. "Droge s dark neta su retko sredstva koja stvaraju ovisnike koji će doći na lečenje. Tu dominiraju amfetamin, kokain, kanabis", zaključio je on i dodao da se koordinacija sistema raspala.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

Nastavak na B92...






Povezane vesti

HRVATSKA IMA OZBILJAN PROBLEM: Dođe mi šef softverske kompanije, sa radnicima, pa ceo dan rade na kokainu

Izvor: Kurir, 13.Jan.2022

Neuropsihijatar Slavko Sakoman govorio je za HRT o enormno povećanoj upotrebi droga u Hrvatskoj.

Nastavak na Kurir...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.