Izvor: Danas, 11.Dec.2014, 00:30   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Dodikova SNSD u konstruktivnoj opoziciji

Sarajevo - Svi koji su se nadali da će se Stranka nezavisnih socijaldemokrata odlučiti na destrukciju bili su u zabludi, rekao je juče posle konstituisanja Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine aktuelni ministar finansija i trezora BiH Nikola Špirić.

„Svima koji su izabrani želim čestitati. Očekujem da će raditi u interesu svih. U SNSD smo odlučili da budemo opozicija i radićemo na našem programu koji se nekada nekome neće dopadati, ali >> Pročitaj celu vest na sajtu Danas << sve što bude konstruktivno u skladu sa Ustavom BiH i zakonima imaće podršku SNSD“, rekao je Špirić.

Rukovodstvo Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine BiH izabrala je koalicija SDA, Hrvatski narodni sabor, Demokratska fronta i Savez za promene iz Republike Srpske. Na čelu Predstavničkog doma biće prvi put tročlani kolegijum kojim će predsedavati Šefik Džaferović iz Stranke demokratske akcije, prvi zamenik predsedavajućeg biće Bojana Krišto iz koalicije hrvatskih stranaka Hrvatski narodni savez, a za drugog zamenika je izabran Mladen Bosić iz Saveza za promene.

Pre izbora kolegijuma Mirsad Đonlagić, koji je vodio sednicu podsetio je poslanike na poslovničku odredbu prema kojoj predsedavajući Predstavničkog doma ne može biti iz istog naroda kao predsedavajući Predsedništva BiH i predsedavajući Saveta ministara BiH. Predsedavajući Predsedništva BiH je Mladen Ivanić iz Saveza za promene, a čelno mesto u Savetu ministara trebalo bi da pripadne Bošnjaku.

Pre nego što je Mladen Bosić izabran za drugog zamenika predsedavajućeg, Aleksandra Pandurević je tražila da se razreši dilema da li prvi zamenik treba da bude iz reda srpskog ili iz reda hrvatskog naroda s obzirom da je Predstavničkim domom u poslednjem mandatu predsedavao Hrvat. Nikola Špirić je rekao da bi bilo korektno da mesto prvog zamenika pripadne Hrvatima s obzirom da će Predsedništvom BiH predsedavati predstavnik srpskog, a Savetom ministara predstavnik bošnjačkog naroda. Mladen Bosić se složio s argumentacijom Špirića.

S obzirom da će vodeće političke pozicije u Republici Srpskoj sada vršiti jedna (SNSD-DNS-SP), a na centralnom nivou vlasti Republiku Srpsku predstavljati druga koalicija (Savez za promene na čelu sa Srpskom demokratskom strankom) spekulisalo se da bi u procesu odlučivanja u BiH moglo da dođe do blokade.

„Ja ne očekujem problem, ovdje se radi o tome da neko želi politički blokirati procese. Ja vjerujem da niko u BiH, ni SNSD neće krenuti putem daljih blokada nego da će svi zajedno ići u interesu građana“, rekao je Bosić posle izbora za drugog zamenika predsedavajućeg Predstavničkog doma PS BiH.

Nastavak na Danas...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Danas. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Danas. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.