Izvor: Blic, 22.Apr.2008, 08:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Dodik već leteo u krug

BANJALUKA - Predstavnici Vlade i Vazduhoplovnog servisa RS juče su na Aerodromu u Mahovljanima prezentovali novi avion „cesna 525" za potrebe premijera RS i njegovog kabineta. Avion, za koji je iz budžeta RS plaćeno 4.870.000 američkih dolara, isporučen je iz američke države Kanzas u Banjaluku 2. aprila.

Premijer RS Milorad Dodik još se nije ni privikao na letelicu, a već je pre desetak dana imao neprijatno iskustvo u novoj „cesni". Naime, po dolasku iz Madrida >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << sa košarkaške utakmice Taukeramika - Partizan Igokea, Dodik je oko 45 minuta kružio avionom iznad aerodroma u Mahovljanima pre nego što je sleteo na pistu.

„Tačno je da nisu mogli da slete oko 45 minuta. Ali, radilo se o proceduralnim stvarima i ničija bezbednost nije bila ugrožena", rekao je direktor Vazduhoplovnog servisa RS Sreten Ilić.

Međutim, kako saznajemo, avion je 10. aprila oko pet časova ujutru ušao u tzv. zatvoren vazdušni prostor. Direktor Aerodroma Banjaluka Velimir Bobić kaže da je aerodrom tog jutra bio zatvoren od tri do šest časova na zahtev Službe za promenu letova u Sarajevu koja nije radila u to vreme. Bobić objašnjava da je let iz Madrida bio najavljen oko dva ujutru i da su radnici aerodroma ipak sve spremno dočekali.

„To je bila mučna i krajnje neugodna situacija koja je trajala skoro jedan sat. Naši kontrolori su posao obavili kako treba, a kompletnu komunikaciju pilota i kontrolora smo predali kabinetu premijera, Ministarstvu saobraćaja i MUP RS da ispitaju ovaj slučaj", kaže direktor Direkcije za civilno vazduhoplovstvo RS Dejan Todorović.

U Ministarstvu saobraćaja i veza RS tvrde kako još nisu dobili izveštaj Vazduhoplovnog servisa RS. Ako se utvrdi da je prekršen Zakon o vazdušnom saobraćaju, kažu u Ministarstvu, odgovorni će biti kažnjeni.

Istovremeno, juče su predstavnici Vlade RS sa austrijskom avio-kompanijom „Austrodžet" potpisali ugovor o otvaranju avio-linije Banjaluka-Salcburg. Redovna linija startovaće ove sedmice, a avioni će leteti sredom, petkom i nedeljom u oba smera.

Premijer RS Milorad Dodik rekao je da će se o ceni povratne karte od 209 evra bez taksa još razgovarati, ističući da je to „najpovoljnija moguća cena postignuta u ovim uslovima".

„Očekujem da će BiH do kraja godine dobiti bezvizni režim sa zemljama EU. Upravo je linija do Salcburga jedan od načina pripreme Republike Srpske za bezvizni režim", dodao je Dodik.

SRS RS: Arčenje novca poreskih obveznika

„Utroškom novih pet miliona KM za kupovinu aviona predsedniku Vlade RS, režim SNSD obezbedio je kontinuitet u bahatom i skandaloznom arčenju novca poreskih obveznika i ruganju građanima RS", ocenila je juče SRS RS. Iz stranke je saopšteno „da je kupovina aviona, koja je zgranula nebrojenu sirotinjsku populaciju, samo dokaz tvrdnji SRS da premijer RS Milorad Dodik ne hoda po zemlji".

Nastavak na Blic...






Povezane vesti

Predstavljen avion Vlade RS vrijedan pet miliona maraka

Izvor: Cafe.ba, 22.Apr.2008

Novi avion Vlade Republike Srpske, "cesna 525", vrijedan 4.870.000 američkih dolara, sa šest putničkih i dva pilotska mjesta, danas je i zvanično predstavljen medijima na Aerodromu Mahovljani kod Banje Luke.

Nastavak na Cafe.ba...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.