Izvor: B92, 09.Dec.2006, 13:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Dodik pozvao begunce na predaju

Banja Luka -- Milorad Dodik pozvao haške begunce da se dobrovoljno predaju i na taj način Republici Srpskoj omoguće dalji demokratski razvoj.

Premijer Republike Srpske je rekao da nema nikakvih rezervi u vezi s potrebom da se osobe osumnjičene za ratne zločine uhapse, navodeći da je identičan stav preneo i američkom ambasadoru za pitanja ratnih zločina tokom njihovog susreta u Briselu.

"Kada bi se znalo gde se oni nalaze, lično sam spreman da se stavim na čelo >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << ili u okvir jedinice koja će izvršiti taj zadatak. Nema dileme, to je nešto što moramo učiniti kako bi sa sebe skinuli teret. Niko ne treba da sumnja da to treba da uradimo", kazao je Dodik.

On je rekao da bi se tako bitno promenila politička pozicija RS, navodeći da "dok god postoji teret koji RS ima u vezi s Haškim tribunalom, postojaće i stereotipi iz prošlosti u vezi sa RS".

Prema njegovim rečima, hapšenje preostalih haških optuženika promenilo bi percepciju RS u svetu, kao i njenu ulogu i značaj.

Komentarišući tvrdnje bošnjačkog člana Predsedništva BiH Harisa Silajdžića iznete u Briselu, prema kojima je RS genocidna tvorevina, on je rekao da su takvi Silajdžićevi stavovi "posledica njegovih frustracija", pa stoga i ne mogu biti objektivni.

"Ne prihvatamo ocenu o genocidu, genocid ne postoji i nije se desio. Postoji organizovani zločin koji se desio i za to treba da se odgovara", rekao je premijer RS.

On je optužio Silajdžića da je jedini preostali ratni lider u BiH koji snosi političku odgovornost za sukobe u BiH, jer je doprineo da rat ne bude zaustavljen ranije, kada je mogao biti zaustavljen.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.