Dodik nastavlja po svome: Formirana paralelna institucija u Banjaluci

Izvor: B92, 03.Feb.2022, 18:08

Dodik nastavlja po svome: Formirana paralelna institucija u Banjaluci

Banjaluka -- Vlada Republike Srpske na današnjoj sednici utvrdila je Predlog zakona o dopunama Zakona o republičkoj upravi, po hitnom postupku.

On podrazumeva formiranje Agencije za lekove i medicinska sredstva Republike Srpske.

Predloženom dopunom Zakona o republičkoj upravi, predviđa se nova republička upravna organizacija Agencija za lekove i medicinska sredstva Republike Srpske i propisuju poslovi koje ona obavlja.

Takođe se propisuje da je Agencija >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << samostalna republička upravna organizacija sa svojstvom pravnog lica. Predloženim zakonom vrši se usklađivanje Zakona o republičkoj upravi sa Zakonom o lijekovima i medicinskim sredstvima Republike Srpske ("Službeni glasnik Republike Srpske", broj 118/21), kojim se predviđa osnivanje Agencije za lekove i medicinska sredstva RS-a.

Ukaz o proglašenju Zakona o lekovima i medicinskim sredstvima Republike Srpske objavljen je 29. decembra 2021. u Službenom glasniku RS-a, a potpisala ga je predsjednica entiteta Željka Cvijanović 23. decembra. Ovaj zakon, kako je navedeno na snagu će stupiti za šest meseci.

Podsećamo, Narodna skupština RS-a usvojila je 20. oktobra 2021. godine Zakon o lijekovima i medicinskim sredstvima Republike Srpske.

Ministar zdravstva RS-a Alen Šeranić obrazložio je da su praktično prepisali zakon koji je trenutno važeći u BiH, osim što se njime nadležnost prenosi na novu Agenciju za lekove RS-a. Predstavnici opozicije navode da će ovaj zakon uvesti pravnu nesigurnost na tržištu, kao i to da on neće rešiti problem nabavke medicinskog kisepnika koji je u ovom trenutku glavni problem.

Direktor Generalnog direktorata Komisije za susjedstvo i pregovore o proširenju Evropske unije Maciej Popovski uputio je upozoravajuće pismo liderima Republike Srpske zbog nedavnog usvajanja Zakona o lekovima i medicinskim sredstvima RS-a koji derogira postojeći Zakon o lekovima BiH iz 2008. godine.

Tužilaštvo Bosne i Hercegovine je formiralo predmet koji se odnosi na odluku Narodne skupštine Republike Srpske (NSRS) o formiranju entitetske agencije za lekove i medicinska sredstva.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.