Izvor: B92, 23.Jan.2008, 04:53   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Dodik: Ukinuti vojsku BiH

Banjaluka -- Predsednik Vlade Republike Srpske Milorad Dodik predložio da se ukine vojska Bosne i Hercegovine, a država u celini demilitarizuje.

"Postojeće oružane snage samo služe da šaljemo vojnike negde u inostranstvo, a vojni izdaci opterećuju budžet Bosne i Hercegovine sa preko 300 miliona evra godišnje koje bismo mogli da upotrebimo za socijalne i razvojne svrhe", rekao je Dodik, gostujući sinoć u socijaldemokratskoj političkoj fondaciji "Fridrih Ebert" u Berlinu.
>> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << />
Garanciju stabilnosti Bosne i Hercegovine može dugoročno da pruži Severnoatlantski pakt, kazao je Dodik.

"Sadašnja vojska Bosne i Hercegovine je karikatura", rekao je on, kao i da ona košta znatno više nego što je bilo obećano od strane međunarodnih savetnika kada je pripremano objedinjavanje oružanih formacija Federacije BiH i Republike Srpske.

Naglašavajući da je BiH stabilna država, bez etničkog nasilja i da se priprema da potpiše Sporazum o stabilizaciji i pridruživanju sa Evropskom unijom, Dodik je rekao da posle okončanja tog akta više nema potrebe da postoji Visoki predstavnik koji upravlja zemljom.

"Ne možemo da prihvatimo da neko odlučuje u naše ime. Nismo politička nedonoščad", rekao je Dodik kritikujući sadašnjeg visokog predstavnika UN Miroslava Lajčaka kojeg je optužio da je u prošloj godini svojim intervencijama doveo BiH na ivicu haosa.

Predsednik vlade RS se izjasnio za to da demokratski izabrani predstavnici preuzmu svu odgovornost za upravljanje Bosnom i Hercegovinom.

"Neću da budem ikebana. Neću da budem podanik Miroslava Lajčaka. Svestan sam svoje političke snage i institucionalne moći", naveo je Dodik.

"Republika Srpska je nezaobilazan i trajan deo BiH. Ne želimo ništa drugo nego da budemo verfikovani kao deo BiH. Republika Srpska ima stabilan budžet i milijardu dolara za razvoj, tako da joj nije potrebna nikakva destabilizacija", rekao je premijer RS.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.