Izvor: B92, 27.Jan.2008, 13:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Dodik: BiH - asimetrična federacija

Banja Luka -- Milorad Dodik izjavio da bi ustavnim promenama BiH trebala postati asimetrična federacija sa više federalnih jedinica.

Lider Saveza nezavisnih socijaldemokrata i premijer Republike Srpske je posle sednice Glavnog odbora stranke u Banjaluci rekao da bi moguće federalne jedinice imale karakter članica savezne države BiH, a u svakoj federalnoj jedinici bio bi dominantan jedan narod, dok bi ostali narodi u njima bili prisutni i zaštićeni.

Savezna država >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << funkcionisala bi na principu konsenzusa i pariteta, rekao je Dodik.

"RS u tom smislu ne može da bude dovedena u pitanje, a prihvatljiva je incijativa za formiranje distrikta Sarajevo, bez teritorijalnog zadiranja u Istočno Sarajevo", kazao je on.

Dodik nije želeo da kaže koliko bi moglo da bude federalnih jedinica, navodeći da bi bilo problematično da SNSD "licitira o broju federalnih jedinica".

Prema njegovim rečima, SNSD je spreman da podrži racionalne i realne predloge.

Lider SNSD-a dalje je rekao da će se ova stranka u predstojećim ustavnim reformama zalagati za postojanje predsedništva BiH, dvodomnog parlamenta, Saveta ministara BiH, te odlučivanje na bazi konsenzusa.

Prema njegovim rečima, pogledu poreza bi trebalo da postoji sistem podeljene nadležnosti, odnosno da savezni, srednji i lokalni nivo imaju svoje poreze, a da se zadrži jedinstvena služba za indirektno oprezivanje, koja bi imala posebne račune za svaki nivo kako ne bi dolazio do krize sisitema indirektnog oprezivanja.

Dodik je kazao i da bi vojska trebalo da ostane na državnom nivou, dok bi policijske službe, kao što su javna bezbednost, saobraćajna policija, specijalne snage, krim-policija, kao i budžeti za ove službe trebalo da ostanu na entitetskom nivou ili nivou budućih federalnih jedinica.

Lider SNSD-a smatra da sedište Centralne banke treba da bude premešteno u Banjaluku, navodeći da je protiv uspostavljanja Vrhovnog suda BiH.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.