Dodijeljeni sertifikati rukovodstvu FBiH

Izvor: Nezavisne Novine, 17.Feb.2015, 15:08   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Dodijeljeni sertifikati rukovodstvu FBiH

SARAJEVO - Predsjednik Centralne izborne komisije /CIK/ BiH Stjepan Mikić dodijelio je danas u Sarajevu uvjerenja o mandatima novoizabranim predsjedniku i potpredsjednicima Federacije BiH /FBiH/ Marinku Čavari /HDZ BiH/, Meliki Mahmutbegović /SDA/ i Milanu Dunoviću /DF/.

Nakon toga, Mikić je održao sastanak sa njima i sa kolegijumima oba doma Parlamenta FBiH, na kojem je ukazao na posljedice lošeg Izbornog zakona BiH koji je trenutno na snazi, prenose federalni mediji.
>> Pročitaj celu vest na sajtu Nezavisne Novine <<
"Ne daj Bože dočekati naredne lokalne, a kamoli opšte izbore sa ovakvim izbornim zakonodavstvom", rekao je Mikić.

On je naveo da treba hitno izmijeniti ovaj zakon, da bi se popunio Klub Srba u Domu naroda Federalnog parlamenta koji trenutno broji 13 umjesto 17 delegata, koliko Ustav predviđa.

"Vidimo problem u tome što Federacija nema izborni zakon, dok ga imaju BiH, Republika srpska i distrikt Brčko. Njime bi se mnoga pitanja rješavala, a između ostalog i pitanje Mostara. Još veći problem je što godinu i po niko u FBiH ne tretira pitanje sukoba interesa. To se mora hitno mijenjati", rekao je Mikić.

On je pozvao nove vlasti da se hitno pozabave ovim pitanjima, a u okviru njih da formiraju tijelo koje će se baviti sukobom interesa, u skladu sa zakonom na nivou BiH.

Predsjednik CIK-a BiH istakao je i problem registracije političkih stranaka, a zbog činjenice da je to moguće uraditi čak u 16 sudova, kako je rekao, ima pojava da su neki ljudi predsjednici dvije različite stranke.

Bolna tačka i najslabija karika u izbornom procesu su, kaže Mikić, birački odbori, pa je i zato potrebna promjena Izbornog zakona BiH.

Nastavak na Nezavisne Novine...






Povezane vesti

Izborni zakon potrebno mijenjati

Izvor: Nezavisne Novine, 17.Feb.2015

SARAJEVO - Uvjerenja o dodijeli mandata danas su u Parlamentu FBiH od Centralne izborne komisije (CIK) BiH dobili novoimenovani predsjednik i potpredsjednici FBiH Marinko Čavara, Melika Mahmutbegović i Milan Dunović, a poslije je odražna sjednica o Izbornom zakonu...Uručenje je obavljeno na svečanoj...

Nastavak na Nezavisne Novine...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Nezavisne Novine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Nezavisne Novine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.