Dodeljeni ordeni Akademske palme u Francuskoj ambasadi

Izvor: Blic, 12.Okt.2012, 00:01   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Dodeljeni ordeni Akademske palme u Francuskoj ambasadi

Na svečanosti koja je večeras održana u Francuskoj ambasadi Franso Gzavije Denio, ambasador te zemlje u Srbiji, dodelio je orden Akademske palme u rangu viteza Tatjani Šotra - Katunarić, univerzitetskoj profesorki i odgovornoj profesorki za didaktiku francuskog jezika na katedri za romanistiku Snežani Knežević, direktorki OŠ “Vladislav Ribnikar“ i Ljubiši Topisiroviću, direktoru Instituta za molekularnu genetiku i genetičko inženjerstvo.

Ovo odlikovanje je ustanovljeno >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << pre više od 200 godina, a dodeljuje se istaknutim ličnostima, Francuzima i strancima, za njihovo naučno i profesionalno zalaganje i za njihov doprinos jačanju ugleda Francuske u svetu.

- Osobe oko kojih smo se danas okupili savršeno su otelotvorenje nama dragih vrednosti: vere u prenošenje znanja i otvorenosti ka svetu - rekao je na početku svečanosti ambasador Francuske Franso Gzavije Denio, a potom se obratio ovogodišnjim dobitnicama ordena Akademske palme u rangu viteza.

- Po odgovornosti sa kojom pristupate oblastima obrazovanja, nauke i istraživanja, vi već godinama doprinosite formiranju novih generacija ove zemlje, razvijanju njihove radoznalosti i njihovom punom ostvarenju. To je neprocenjivo vredno ulaganje u francusko-srpske odnose i na tome želim da vam zahvalim - istakao je Gzavije.

Primajući priznanje Tatjana Šotra - Katunarić zahvalila se svima koji su zalužni za sve što je postigla u životu.

- U trenutku kada primam ovu nagradu moram da se zahvalim svojoj majci koja mi je udahnula ljubav pema francuskom jeziku ali i ocu koji me je sve vreme podržavao - rekla je ona i dodala da je posredstvom francuskog jezika naučila da ceni kako svoj jezik tako i svoju kulturu.

- Svi jezici su lepi kada umemo njima da se služimo - istakla je Tatjana Šotra - Katunarić.

Snežana Knežević, direktorka OŠ “Vladislav Ribnikar“, podsetila je da je u Srbiji nekada važilo pravilo da “govoriti francuski jezik znači biti obrazovan”.

- Svako priznanje dolazi od požrtvovanja. Tako je i škola na čijem sam ja čelu na putu ka uspehu uvela dvojezičnu nastavu - naglasila je Kneževićeva.

Direktoru Instituta za molekularnu genetiku i genetičko inženjerstvo Ljubiši Topisiroviću takođe je pripala čast da ponese ovaj orden.

- Ovo priznanje dokazuje da je moj rad prepoznat na internacionalnom nivou i upravo njegova dodela mi daje podstrek da i dalje nastavim da radim. Mislim da ću uspeti da ga opravdam - rekao je Ljubiša Topisirović primajući orden.

Nastavak na Blic...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Uručeni ordeni Akademske palme u Francuskoj ambasadi

Izvor: Blic, 12.Okt.2012

Na svečanosti koja je večeras održana u Francuskoj ambasadi Franso Gzavije Denio, ambasador te zemlje u Srbiji, dodelio je orden Akademske palme u rangu viteza Tatjani Šotra - Katunarić, univerzitetskoj profesorki i odgovornoj profesorki za didaktiku francuskog jezika na katedri za romanistiku Snežani...

Nastavak na Blic...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.