Dodeljene NUNS-ove nagrade za istraživačko novinarstvo

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 11.Jun.2020, 14:32

Dodeljene NUNS-ove nagrade za istraživačko novinarstvo

NUNS-ova nagrada za istraživačko novinarstvo "Dejan Anastasijević" 2020 dodeljena je danas u tri kategorije, a u kategoriji elektronski mediji nagrađen je Adam Santovac, u kategoriji onlajn mediji nagradu su dobili Aleksandar Đorđević i Jelena Veljković, dok je u kategoriji štampanih medija nagradu dobio Vuk Cvijić.

Adam Santovac nagrađen je za dokumentarni film "Megadiplomac" u produkciji TV N1, novinari Aleksandar Đorđević i Jelena Veljković nagrađeni su za serijal >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << tekstova redakcije BIRN-a "Otac ministra policije - povlašćeni trgovac oružjem", dok je Vuk Cvijić nagrađen za serijal tekstova "Afera 'Krušik", objavljenih u nedeljniku NIN.

Takođe, dodeljene su i Specijalne plakete za izvrsnost u istraživačkom novinarstvu i to ekipi portala "Južne vesti" i portala "Mašina".

Nagrađeni su dobili i po 100.000 dinara, a nagrade su im uručili predsednik žirija i glavni urednik nedeljnika "Vreme" Filip Švarm, ambasador SAD u Srbiji Entoni Godfri i predsednik NUNS-a Željko Bodrožić.

NUNS-ova nagrada se već dodeljuje 15 godina povodom Svetskog dana slobode medija - 3. maja, što je ove godine odloženo za danas zbog pandemije virusa korona, a od ove godine nosi ime preminulog novinara Dejana Anastasijevića.

Kako je naveo Švarm, Anastasijević je beskrompromisno sa izuzetnim novinarskim darom otkrivao ratne zločine, političke bestijalnosti, kriminalne, vojne i paravojne klanove i zasluži da se ova nagrada nazove po njemu.

Ambasador SAD Godfri istakao je da je nezavisno novinarstvo možda sada potrebnije nego ikada kada se uzme u obzir sve sa čim se ceo svet suočava - pandemija virusa korona, rasni nemiri u SAD, kao i brojni izazovi sa kojima se nezavisni mediji suočavaju u Srbiji.

"Vas - profesionalne novinare - smatram zdravstvenim radnicima demokratije", poručio je Godfri dodajući da njihovo izveštanje daje dijagnozu problema u vlasti i društvu.

Godfri je naveo i da nije lako suočiti se sa istinama koje izranjaju uz pomoć istraživačkog novinarstva što se, kako kaže, upravo danas vidi u SAD, a nepostojanje slobodne štampe u Kini pogoršalo je tekuću globalnu pošast virusa korona.

"Problemi sa kojima se danas suočavamo - od zaštite zajednice od virusa korona, do izgradnje odgovornog pravosudnog sistema, poboljšanja regionalnih odnosa na Balkanu i izveštavanju o svim različitim mišljenjima političkih kandidata, zavise od profesionalnih i nezavisnih medija koji nisu pod uticajem i kontrole vlasti", kazao je Godfri.

Dodao je da su SAD zabrinute zbog konstantno negativnih ocena koje o položaju nezavisnih medija u Srbiji daju Reporteri bez granica, Fridom haus, OEBS, EU i drugi.

"Slobodni i nezavisni mediji su najbolji lek za zdravlje demokratske budućnosti Srbije. SAD vide Srbiju kao prijatelja i jedino što želimo je da se naš prijatelj Srbija ostvari kao demokratska država Evrope", kazao je ambasador SAD.

Predsednik NUNS-a Željko Bodrožić kazao je da se dodelom ove nagrade ukazuje na to koliko je sloboda izražavanja, nezavisnost i profesionalizam novinara važno za društvo koje želi da bude demokratsko.

"Novinarski tekstovi, prilozi koji su prispeli na konkurs govore da je nezavisno i profesionalno novinarstvo u Srbiji poprilično žilavo i da uprkos nepovoljnom, da ne kažem, neprijateljskom ambijentu u kojem već decenijama radimo, svake godine pojave se mlade kolege koji se ne savijaju pred ucenama i pretnjama i ne boje se moćnih političara, biznismena i kriminalaca", kazao je Bodrožić.

Dodao je da njima jedini cilj da rade časno i pošteno posao u interesu javnosti.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.