Dodeljena priznanja Kulturno-prosvetne zajednice Srbije

Izvor: Politika, 17.Nov.2010, 15:45   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Dodeljena priznanja Kulturno-prosvetne zajednice Srbije

BEOGRAD – U Ministarstvu za dijasporu uručena je Zlatna značka Kulturno-prosvetne zajednice Srbije, koja se od 1976. godine dodeljuje za dugogodišnji doprinos razvijanju kulturnih vrednosti.

Žiri u sastavu: predsednik Miodrag Jakšić, književnik i državni sekretar u Ministarstvu za dijasporu i književnici Milovan Vitezović i Marija Bišof, jednoglasno je doneo odluku da se dodeli 57 priznanja.

Među laureatima ovogodišnje Zlatne značke, koju već šestu godinu zajedno >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << dodeljuju Kulturno-prosvetna zajednica i Ministarstvo za dijasporu, nalazi se 18 istaknutih umetnika i kulturnih aktivista iz dijaspore, čime je, prema rečima Jakšića, još jednom potvrđen jedinstven kulturni i duhovni prostor svih Srba, ma gde da žive.

Nagradu, koja se sastoji od pozlaćene značke i povelje (grafičkog lista), dobilo je 17 kulturnih poslenika iz Beograda i 22 iz gradova širom Srbije.

Ministar za dijasporu Srđan Srećković rekao je da to ministarstvo čini sve da se u domenu kulture razdaljina između matice i naših iseljenika skrati i dodao da je u poslednje dve godine učinjeno mnogo na afirmaciji umetnika iz dijaspore i promociji umetnika iz Srbije u svetu.

On je podsetio da se Zlatna značka dodeljuje punih 16 godina, a Ministarstvo za dijasporu u tome učestvuje od 2004. godine, čime su, kako je rekao, pokazali da su srpski istaknuti umetnici iz dijaspore integrisani i na ovaj način u kulturni život matice.

Srećković je kazao da je „suštinsko opredeljenje države Srbije da budemo deo svih modernih integracija”, ali u isto vreme, primetio je ministar, „naša je obaveza da negujemo i čuvamo sopstveni kulturni i nacionalni identitet”.

On je zahvalio svim dobitnicima na njihovom nesebičnom i predanom radu na građenju bolje slike Srbije i značajnom doprinosu na polju kulture i prosvete.

U ime svih dobitnika na nagradi je zahvalio dramski umetnik iz Beograda Marko Nikolić, koji je kazao da ovo priznanje u njemu budi osećanje „da postoje ljudi koji su se setili svega što je on radio, kada je on sam već počeo da zaboravlja”.

Tanjug

objavljeno: 17.11.2010.

Nastavak na Politika...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Basara dobitnik budvanske nagrade

Izvor: B92, 17.Nov.2010

Beogradski pisac Svetislav Basara dobitnik je ovogodišnje književne nagrade "Stefan Mitrov Ljubiša"...Nagradu dodeljuje Direkcija budvanskog festivala "Grad teatar"...U obrazloženju žirija navodi se da je Basara u svojim delima "zabavno i duhovito, a krajnje ozbiljno i odgovorno ulazio u svet iza...

Nastavak na B92...

Uručene zlatne značke

Izvor: Glas javnosti, 18.Nov.2010, 07:06

BEOGRAD - Dodeljivanje nagrade Zlatna značka pokazuje da su poslenici kulture iz dijaspore integrisani u kulturni život matice, izjavio je ministar za dijasporu Srđan Srećković, na svečanosti dodele tog priznanja umetnicima, izdavačima i piscima iz Srbije i inostranstva...Žiri za dodelu nagrade...

Nastavak na Glas javnosti...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.