Dodatno unapređenje privrednih odnosa Srbije i Nemačke

Izvor: Press, 04.Feb.2015, 18:26   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Dodatno unapređenje privrednih odnosa Srbije i Nemačke

Više od sto kompanija iz Baden-Virtemberga koje već posluju u Srbiji imaju dobra iskustva, a firme iz jedne od najrazvijenijih nemačkih pokrajina zainteresovane su za nova ulaganja u srpsku privredu, izjavio je danas predsednik Privredne komore Srbije Marko Čadež.
Čadež je, posle poslovne konferencije "Mislite na nove mogućnosti, mislite na Srbiju u Štutgartu, na kojoj je govorio predsednik Vlade >> Pročitaj celu vest na sajtu Press << Srbije Aleksandar Vučić, rekao da će skup i poseta srpskog premijera dodatno doprineti unapređenju privrednih odnosa Srbije i Nemačke i dolasku novih investitora.

"Uveren sam da će današnja konferencija, koja je izazvala veliko interesovanje i okupila oko 80 učesnika, biti dodatni podsticaj za unapređenje privrednih odnosa Srbije i Nemačke i privlačenje investitora iz ove nemačke pokrajine", naveo je Čadež, a prenosi PKS u saopštenju.

Kako je rekao da interesovanju nemačkih investitora doprinosi sve bolja investiciona i poslovna klima, koja će zahvaljujući reformama biti još podsticajnija.

"Nemački privrednici su, iz izlaganja premijera Vučića o ekonomskim reformama i ministra finansija (Dušana) Vujovića o procesu finansijske konsolidacije, stekli jasnu sliku o napretku Srbije, kao i o prednostima Srbije kao investicione i poslovne destinacije", rekao je Čadež.

Prema njegovim rečima, za jačanje srpsko-nemačke bilateralne saradnje i privlačenje investitora posebno je značajan Vučićev sastanak sa predstavnicima pet najvećih kompanija iz tog regiona, među kojima su Boš (Bosć) i Tisenkrup (ThyšenKrupp).

Čadež je dodao da su kompanije koje već posluju u Srbiji dragocena preporuka za svaku investicionu destinaciju i istakao da su predstavnici Dunkermotoren i Hemofarm Štade (Stada), koji u Srbiji imaju fabrike, nemačkim kolegama preneli svoja pozitivna iskustva.

U okviru konferencije u Štutgartu organizovani su direktni susreti srpskih i nemačkih IT kompanija.

Srbiju je, kako se navodi, predstavljalo pet firmi koje svoje proizvode plasiraju na strano tržište - Execom, Comtrade, Comtrade - Comtrade Solutions Engineering, Comtrade Group novelIC i Elsys Eastern Europe koje su razgovarale sa nemačkim kompanijama poput Boš Senzortek (Bosć Sensortec), Gigatronik i Evomotiv.

Čadež je podsetio da Baden-Virtemberg važi za centar nemačke IT industrije kada je reč o softverskim rešenjima koja se primenjuju u oblasti automobilske i elektronske industrije.

Baden-Virtemberg je središte automobilske industrije sa čuvenim multinacionalkama kao što su Daimler Krajsler (DaimlerChrysler), Porše (Porsće), Robert Boš (Robert Bosć), Audi.

Skup na kome su učestvovali premijer Vučić i ministar finansija Dušan Vujović organizovao je Forum Srbija - Nemačka sa Generalnim konzulatom Republike Srbije u Štutgartu, uz podršku Privredne komore Srbije, SIEPA i Industrijske komore grada Štutgarta.

Kako se navodi u saopštenju PKS, privredna saradnja Srbije i Nemačke ide uzlaznom linijom. Ukupna robna razmena dve zemlje u 2014. iznosila je 4,4 milijardi dolara i veća je za oko pet odsto, u odnosu na 2013. godinu.

Prošlogodišnji izvoz iz Srbije u Nemačku, posle značajnog skoka u prethodnoj godini, bio je 1,8 milijardi dolara, što je 12 procenata ukupnog izvoza naše privrede.

U Srbiji je prisutno više od 370 preduzeća sa većinskim nemačkim kapitalom koja zapošljavaju gotovo 25.000 radnika.

Nemačke kompanije aktivne su uglavnom u izvozno orijentisanim sektorima, doprinose smanjenju ukupnog trgovinskog deficita zemlje i pozitivno utiču na srpsku privredu kroz transfer tehnologije i uspostavljanje EU standarda.

Nastavak na Press...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Press. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Press. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.