Dodatni izvori likvidnosti za banke

Izvor: RTS, 22.Jul.2009, 19:15   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Dodatni izvori likvidnosti za banke

Objavljen spisak 27 banaka koje su ispunile uslove za učešće u programu podrške finansijskoj stabilnosti zemlje. Banke će imati obezbeđen pristup dodatnim izvorima dinarske i devizne likvidnosti.

Narodna banka Srbije objavila je spisak od 27 banaka koje su ispunile uslove za učešće u programu podrške, odnosno pristup dodatnim izvorima dinarske i devizne likvidnosti, pošto su preuzele obaveze utvrđene takozvanim Bečkim sporazumom.

NBS je, odlukom od 5. maja, >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << posle sastanka u Beču sa predstavnicima 10 najvećih banaka u Srbiji, propisala posebne mere podrške finansijskoj stabilnosti zemlje, koje imaju za cilj, između ostalog, da obezbede bankama pristup dodatnim izvorima dinarske i devizne likvidnosti.

Radi korišćenja tih mera podrške, banke su bile dužne da, zajedno sa svojim većinskim akcionarima, preuzmu određene obaveze koje je utvrdila NBS i dostave potrebnu dokumentaciju kojom to dokazuju.

Obaveze banaka podrazumevaju održavanje izloženosti prema Srbiji do kraja 2010. godine, na nivou iz decembra 2008. a odnose se i na održavanje pokazatelja adekvatnosti kapitala i pokazatelja likvidnosti banke na propisanom nivou.

Obaveze koje banke treba da preuzmu odnose se na omogućavanje dužnicima da izvrše konverziju kredita u stranoj valuti i kredita indeksiranih deviznom klauzulom u dinarske i omogućavanje dužnicima da se izmene uslovi otplate kredita u skladu s definisanim okvirom.

Od ukupno 34 banke koje posluju u Srbiji, zainteresovanost za učešće u tom programu iskazala je 31 banka i nakon procene dostavljene dokumentacije, NBS je ocenila da je uslove ispunilo 27 banaka.

NBS će bankama koje navedene uslove ispune, između ostalog, ponuditi nove izvore likvidnosti - dinarske kredite s rokom dospeća do godinu dana i kratkoročne devizne svop aranžmane.

Banke koje su ispunile uslove za mere podrške su "Alfa banka", "Banka Inteza", "Poštanska štedionica", "Kredi banka", "Čačanska banka", "Eurobanka EFG", "Erste banka", "Findomestik", "Hipo alpe adrija", "KBC banka", "Komercijalna banka", "Marfin banka", "Meridijan banka", "NLB banka", "Oportjuniti banka", "OTP banka", "Pireus banka".

Na spisku su i "Privredna banka Pančevo", "Privredna banka Beograd", "Rajfajzen banka", "Prokredit", "Sosijete ženeral", "Srpska banka", "Vojvođanska banka", "Unikredit", "Univerzal" i "Folksbanka".

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.