Izvor: Politika, 15.Okt.2014, 11:41   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Doček bez mahanja sa terasa

Novobeograđani čijim će ulicama proći predsednik Rusije moraće da zatvore prozore i spuste roletne. – Još se ne zna koje će ulice u centru grada biti blokirane i u kom periodu će u njima biti obustavljen saobraćaj

U čemu je problem što dolazi Putin upitao nas je Božidar Čubrić, predsednik skupštine stanara zgrade u Arsenija Čarnojevića 47 u Novom Beogradu, čim smo se predstavili kao novinari „Politike”. Nešto ranije, na društvenim mrežama >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << pojavila se fotografija obaveštenja koje je okačio u ulazu svoje višespratnice, a kojim stanare upozorava da 16. oktobra iz bezbednosnih razloga svi prozori i terase na stanovima moraju da budu zatvoreni i roletne spuštene. Takođe, niko ne sme da bude na prozorima i terasama na kojima ni veš ne sme da bude okačen.

– Pre neki dan kod nas je bio policajac iz Novog Beograda i ljubazno nam dao smernice kao i mnogo puta do sada kada su nam dolazili svetski lideri. I to nije ništa neobično niti je bilo kakvo maltretiranje. Od jutros nas opsedaju novinari i pitaju da li nam takvo uputstvo smeta. Iste instrukcije smo dobijali kada je dolazio potpredsednik SAD Džozef Bajden i nemačka kancelarka Angela Merkel, pa i Putin, pre tri i po godine. Niko od toga nije pravio buku, niti je podizana ovolika medijska gungula – energično objašnjava Čubrić, koji 16 godina „gura” mandat predsednika skupštine stanara zgrade u višespratnici sa 16 ulaza i gotovo 3.000 stanara. Nada se da će 150 žitelja ulaza koji je njegova zona odgovornosti poštovati „naređenje”.

– Nikad ne znam da li će svi sutra slediti uputstvo policije kao što ni do sada u sličnim situacijama nismo bili jedinstveni. I opet nikom nije falila dlaka sa glave – izričit je Čubrić.

Predstoji i obustava saobraćaja u mnogim ulicama.

I dok će svi koji se sutra upute ka Novom Beogradu znati gde neće moći da prođu, još nije poznato kako će funkcionisati saobraćaj u centru Beograda, na trasi ka Ruskom nekropolju na Novom groblju i Groblju oslobodiocima Beograda 1944. godine, gde će se posle sletanja uputiti predsednik Putin. O tome, kako je „Politici” rečeno iz više izvora u Gradskoj upravi, odlučuje MUP.

Što se tiče Novog Beograda, gradski Sekretarijat za saobraćaj saopštio je da će sutra do 20 časova za saobraćaj biti zatvoreni Bulevar Nikole Tesle i Ulica Ušće. Zato će od osam do 20 sati vozila javnog prevoza koje prolaze ovim delom grada saobraćati izmenjenom trasom.

Autobusi sa linija 84, 704, 706 i 707 će se na delu od Brankovog mosta do Glavne ulice u Zemunu u oba smera kretati Bulevarom Mihajla Pupina, ulicama Aleksandra Dubčeka i Nikolaja Ostrovskog, Avijatičarskim trgom i dalje redovnim putem. Vozila sa linije 15 će od Brankovog mosta do Ulice 22. oktobra u Zemunu u oba smera saobraćati Bulevarom Mihajla Pupina, kao i ulicama Aleksandra Dubčeka i 22. oktobra i dalje redovnom trasom. U smeru ka okretnici „Novi Beograd – Toplana” vozila sa linije 60 ići će sledećom trasom: Brankov most – Milentija Popovića – interna saobraćajnica – Vladimira Popovića – Zemunski put – Brodarska i dalje redovnom trasom, dok će u smeru ka Zelenom vencu koristiti redovnu trasu.

Građani će paradu moći da posmatraju iz Bulevara Nikole Tesle sa dunavske strane, kao i sa Kalemegdana. Oni koji žele da gledaju svečanost iz Bulevara Nikole Tesle treba da dođu najkasnije do 14 časova na jedno od dva mesta za ulazak: na raskrsnicu Bulevara Nikole Tesle i Ulice Ušće odnosno ukrštanje Bulevara Nikole Tesle i Trešnjinog cveta.

Organizatori mole posetioce da ne donose rančeve, torbe, oružje ili šiljate predmete.

U zonama gde će biti publika obezbeđene su cisterne sa vodom, a dežuraće i vozila Hitne pomoći, dok će na oba prilaza biti postavljene poljske bolnice.

Za goste i zvanice sa pozivnicama prilaz je iz Bulevara Mihajla Pupina na istočni ulaz Palate Srbija. Preporučuje se dolazak najkasnije do 15 časova. Od tog vremena kretanje u širem rejonu Ušća, gde će parada biti održana, biće zabranjeno.

Detaljnije informacije mogu se naći na sajtu www.vojnaparada2014.mod.gov.rs.

----------------------------------

Apel sugrađanima da uklone automobile

Iz JKP „Parking servis” apeluju na građane da u toku današnjeg dana do večernjih sati uklone vozila sa trase vojne parade, kao i sa parkinga na Aerodromu „Nikola Tesla”, Ulice antifašističke borbe, Kneza Miloša, u Bulevaru kralja Aleksandra i Ruzveltovoj.

Iz ovog javnog komunalnog preduzeća ujedno podsećaju sugrađane čija su vozila parkirana u delu Bulevara Nikole Tesle od Brankovog mosta do raskrsnice sa Ulicom Džona Kenedija da ih izmeste danas od 14 do 18 časova zbog priprema za vojnu paradu.

Ukoliko vlasnici ne pomere svoje automobile, izmestiće ih Služba za transport vozila „Parking servisa” na najbliže parking mesto, a građanima to neće biti naplaćeno. Sve informacije o izmeštenim vozilima mogu se dobiti pozivom na broj telefona 3035-400.

----------------------------------

Danas odluka o časovima

Učenici osnovnih i srednjih škola danas će biti obavešteni da li će sutra imati nastavu, saopštila je Gordana Cvetković, načelnik školske uprave Beograda, ističući da će same škole na osnovu procene i poznavanja mesta odakle dolaze učenici i nastavnici doneti odluku o tome da li će raditi.

– Pretpostavljam da će najveći broj škola, pogotovo na teritoriji Zemuna, Novog Beograda i Starog grada doneti odluku da je u četvrtak neradan dan – rekla je ona za Tanjug, iznoseći pretpostavku da će o terminu odrađivanja neodržanih časova biti obavešteno resorno ministarstvo.

----------------------------------

Dva sata bez brzih traka na Gazeli

Krajnja leva brza kolovozna traka na „Gazeli” biće u noći između srede i četvrtka zatvorena u oba smera na dva sata, zbog postavljanja državnih zastavica Srbije i Rusije na stubove javne rasvete na tom mostu.

– Molimo sve učesnike u saobraćaju da obrate pažnju na postavljenu saobraćajnu signalizaciju, budu oprezni u vožnji i povedu računa o bezbednosti radnika koji će obaviti taj posao – navodi se u saopštenju JP „Putevi Srbije”.

D. Mučibabić – D. Bukvić

objavljeno: 15.10.2014.

Nastavak na Politika...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.