Dobro je što Rusiju i Srbiju u naše vreme vode Vladimir i Aleksandar: A evo i šta je još Čepurin napisao o SRBIMA

Izvor: SrbijaDanas.com, 12.Jun.2019, 23:39   (ažurirano 02.Apr.2020.)

"Dobro je što Rusiju i Srbiju u naše vreme vode Vladimir i Aleksandar": A evo i šta je još Čepurin napisao o SRBIMA

U svom eseju Čepurin pisao i o paralelama između dve zemlje.

Odlazeći ruski ambasador u Srbiji Aleksandar Čepurin u svojoj maloj knjizi eseja o Srbiji i Srbima, koju je na večerašnjem prijemu povodom Dana državnosti Rusije poklonio predsedniku Aleksandru Vučiću, između ostalog, povlači paralele među imenima najznačajnijih vladara u Rusiji i Srbiji, a piše i o susretima sa ocem srpskog predsednika i njegovoj emotivnoj reakciji na film "Balkanska međa".

- >> Pročitaj celu vest na sajtu SrbijaDanas.com << Dobro je što Rusiju i Srbiju u naše vreme vode Vladimir i Aleksandar - navodi Čepurin u knjizi.

U odlomku knjige pod nazivom "Aleksandar, Petar, Vladimir", u koji je Tanjug imao uvid, Čepurin ocenjuje da je zanimljivo da su najznačajniji vladari u Rusiji i Srbiji imali imena Aleksandar i Petar.

- U Rusiji je bilo tri cara Aleksandra - prvi je pobedio Napoleona, drugi je sproveo najvažnije socijalno-ekonomske reforme, trećeg pamte kao cara-mirotvorca. Ne može se ne spomenuti ovde i legendarni knez Aleksandar Nevski - navodi Čepurin.

U tom smislu, podseća i da je u Srbiji kralj Aleksandar poznat kao ujedinitelj jugoslovenskih naroda i uspešan vladar.

Takođe, kako navodi, veliki ruski imperator Petar I preporodio je Rusiju, dok je srpski kralj Petar zauvek ostao u sećanju svog naroda kao pobednik u Prvom svetskom ratu.

- Uzgred, i u Rusiji i u Srbiji, Petri II nisu se odlukovali izuzetnim državnim nadarenostima - konstatuje ambasador.

Čepurin ističe i da veliki značaj za rusku istoriju ima ime Vladimir, popularno i u Srbiji, te podseća da je u 10. veku Vladimir krstio Rusiju, u 20. veku bio je Vladimir Lenjin, a u 21. veku - Vladimir Putin.

- Postoje i druge paralele. Josif Staljin i Josip Broz Tito. Obojica su pripadnici druge narodnosti, obojica su ušli u istoriju kao izuzetne, ali veoma nejednoznačne figure - navodi Čepurin.

U drugom odlomku iz knjige, pod nazivom "Anđelkove suze", Čepurin navodi da se često sretao sa ocem predsednika Vučića, Anđelkom Vučićem, kojeg opisuje kao druželjubivog, otvorenog, mladolikog i skladnog čoveka.

Navodi i da su nedavno zajedno bili na ceremoniji uručenja nagrada "Pečat vremena", da su se često susretali u "Ruskom domu", a da su se pre nekoliko meseci našli i na projekciji filma "Balkanska međa".

- Video sam kako Anđelko blisko srcu prima ono što se događa na ekranu. Na samom kraju filma, kada je junak podstaknut dobrim ''taksistom'' Kustricom pošao u susret svooj dragani, Anđelko je zasužio. Očevi predsednika takođe plaču - konstatuje ambasador.

Inace, Čepurin je predsedniku Vučiću večeras uručio prvi primerak pomenute knjige na ruskom jeziku.

Nastavak na SrbijaDanas.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta SrbijaDanas.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta SrbijaDanas.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.