Dobri odnosi sa Slovenijom nisu ugroženi

Izvor: RTS, 06.Maj.2009, 15:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Dobri odnosi sa Slovenijom nisu ugroženi

Podrška Kosovu na Međunarodnom sudu pravde ne može ugroziti dobre odnose Slovenije sa Srbijom, smatraju slovenački zvaničnici. Slovenija se posebno zalaže za dobre odnose sa Srbijom i pomaže joj u usmerenju uključivanja u evro - atlantske integracije, navode u ministarstvu inostranih poslova Slovenije.

Predstavnik Ministarstva spoljnih poslova Slovenije Milan Balažic je na konferenciji za novinare izneo mišljenje da podrška Kosovu na Međunarodnom sudu pravde u Hagu ne >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << može ugroziti dobre odnose Slovenije i Srbije.

"Slovenija se posebno zalaže za dobre odnose sa Srbijom i na više načina joj pomaže u njenom strateškom usmerenju uključivanja u evro - atlantske integracije, tako da smatramo da naša podrška Kosovu u tom smislu ne može ugroziti slovenačko - srpske odnose", rekao je Balažic.

Balažic je rekao da su Slovenija i druge članice Evropske unije priznale nezavisnost Kosova, a Međunarodni sud treba da utvrdi da li je "taj status u skladu sa međunarodnim pravom, pri čemu Slovenija može da da izjave i dokumente, koji će otkriti istorijsku pozadinu onoga što se dešavalo na tim prostorima 1990-ih godina".

"Slovenija jeste pozvana - jer je i sama bila deo bivše federativne države - da kaže šta se tada dešavalo u toj državi, kakav je bio ustav i kakva nadležnosti republika", rekao je Balažic.

Na dodatno pitanje da li to znači da bi Slovenija podjednako mogla da podrži i eventualne težnje Vojvodine ka samostalnosti, portparol je kratko odgovorio da su slučajevi Kosova i Vojvodine "veoma različiti".

Konferencija za novinare bila je posvećena slovenačkom preuzimanju predsedavanja Savetu Evrope 12. maja u Madridu i prioritetima Slovenije tokom predsedavanja, a veći deo razgovora sa novinarima se odnosio na poslednji predlog evropskog komesara Olija Rena za rešenje slovenačko - hrvatskog graničnog spora.

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.