Dobre vesti: Srbija će postati zelenija

Izvor: Mondo, 22.Okt.2018, 15:44   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Dobre vesti: Srbija će postati zelenija

Ministar zaštite životne sredine Goran Trivan danas je potpisao ugovore sa predstavnicima 12 lokalnih samouprava u Srbiji kojima su dodeljena sredstva Zelenog fonda Srbije za pošumljavanje u vrednosti od 40 miliona dinara.

Sredstva za nabavku sadnica i izvođenje radova za pošumljavanje zemljišta autohtonim vrstama drveća i žbunja dodeljena su opštinama Požega, Bela Crkva, Doljevac, Golubac, Kučevo, Raška, Stara Pazova, gradovima Pirot, Šabac, Kikinda, Kraljevo i >> Pročitaj celu vest na sajtu Mondo << gradskoj opštini Palilula.

"Ovo je prilika da životna sredina bude bolja jer pošumljavanjem radimo na sprečavanju klimatskih promena i smanjenju efekata staklene bašte, a brinemo i o otpadnim vodama. Zato smatram da nema važnijeg posla od pošumljavanja", kazao je Trivan.

Ministar je rekao da je za pošumljavanje Srbije ove godine izdvojeno 70 miliona dinara, ali da deo te predviđene cifre neće biti iskorišćen jer nije bilo dovoljno lokalnih samouprava koje su se prijavile na konkurs i kojima je projekat odobren.

Prema njegovim rečima, trenutno je pošumljeno 40 odsto Centralne Srbije i sedam odsto Vojvodine.

"Te podatke moramo da promenimo, a da bismo to učinili potrebno je da se što veći broj lokalnih samouprava u Srbiji priključi jednoj od najlepših ekoloških akcija na svetu", dodao je Trivan.

Zabrinjavajuć broj klizišta, spas u sadnji drveća

Predsednik opštine Doljevac Goran Ljubić rekao je da u tom mestu "stablo nije zasađeno 30 godina".

Gradonačelnik Pirota Vladan Vasić kazao je da će četiri miliona dinara koja su izdvojena za pošumljavanje tog grada biti iskorišćena za zasađivanje 25.000 sadnica bora.

"Pored toga, planiramo da sa 800 sadnica proširimo drvorede u Pirotu. Naj taj način pokazujemo da je važna svaka akcija u našem gradu koja se tiče oblasti zaštite životne sredine", rekao je on.

Predsednik opštine Požega Milan Božić rekao je da je ovo prvi put da država sistematski radi na pošumljavanju.

"Iako se stalno govori o zelenim površinama, mi ne možemo 800.000 hektara obradive zemlje da smatramo zelenom površinom već to treba da kultivišemo", kazao je Božić.

Nastavak na Mondo...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Trivan: 40 miliona dinara za zaštitu životne sredine

Izvor: Danas, 22.Okt.2018

Ministar zaštite životne sredine Goran Trivan potpisao je danas ugovore sa predstavnicima 12 lokalnih samouprava čiji su projekti pošumljavanja podržani sredstvima Zelenog fonda Republike Srbije u vrednosti od 40 miliona dinara, saopštilo je resorno ministarstvo. Članak Trivan: 40 miliona dinara...

Nastavak na Danas...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Mondo. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Mondo. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.