Dobre i loše strane perfekcionizma

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 18.Sep.2008, 10:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Dobre i loše strane perfekcionizma

BEOGRAD - Perfekcionizam označava težnju ka visokom dostignuću u nekoj oblasti i sklonost osobe da od sebe traži savršenstvo i maksimalan mogući učinak.

Perfekcionisti postavljaju visoke ciljeve koje često i ostvaruju, organizovani su i pedantni, uživaju u radu i ispoljavaju zadovoljstvo postignutim. S druge strane, takozvani disfunkcionalni ili neurotični perfekcionizam ometa dostignuće, a njegove osnovne manifestacije su previsoko postavljene ambicije, često u neskladu >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << sa sposobnostima.

Istovremeno je prisutno i očekivanje da se bude najbolji u onome što se radi, što je praćeno izraženom samokritičnošću, a takva forma perfekcionizma često se sreće kod nadarenih osoba i smatra se zdravom težnjom ka visokim dostigućima.

U literaturi se često govori o takozvanom zdravom ili funkcionalnom perfekcionizmu koji se doživljava kao poželjna i pozitivna osobina.

Perfekcionisti postavljaju visoke ciljeve koje često i ostvaruju, organizovani su i pedantni, uživaju u radu i ispoljavaju zadovoljstvo postignutim.

Neurotični perfekcionizam ometa život

S druge strane, takozvani disfunkcionalni ili neurotični perfekcionizam ometa dostignuće, a njegove osnovne manifestacije su previsoko postavljene ambicije, često u neskladu sa sposobnostima, nesigurnost u vezi sa akcijom koju treba preduzeti i stalno nezadovoljstvo postignutim.

Perfekcionizam je operacionalno definisan kao rezultat na multidimenzionalnoj skali perfekcionizma MP, koju su sačinili Frost i saradnici 1990. godine u Americi.

Istraživači su se posebno zainteresovali u kojoj meri je perfekcionizam izražen kod muzički nadarenih studenata, jer je poznato da je potrebno uložiti veliki trud, uz mnogo ponavljanja i vežbanja da bi se muzičko delo izvelo na odgovarajući način.

Nadarene osobe veći perfekcionisti

Shodno tome, istraživači su očekivali da su studenti muzike u većoj meri perfekcionisti nego studenti nekih drugih usmerenja.

Suprotno očekivanjima istraživača, rezultati sprovedenog istraživanja su pokazali da muzički nadareni studenti nisu u većoj meri perfekcionistički nastrojeni nego na primer studenti Filozofskog fakulteta.

Pored toga, dva aspekta perfekcionizma za koja se može reći da su podstaknuta od strane roditelja ispitanika - roditeljska očekivanja i roditeljska kritika koreliraju pozitivno sa domenom ličnosti neuroticizam, a negativno sa domenom savesnost.

Moguće je da osobe sklone neurotičnim reakcijama, odnosno impulsivnosti, neprijateljskom stavu i depresiji imaju spoljašnji lokus kontrole, te stoga previsoka roditeljska očekivanja, tako da sklonost roditelja da kritikuju neuspehe deteta mogu dodatno takvu osobu da učine nesigurnom.

Prema mišljenju psihologa, otuda je sasvim jasno da osobe sklone neurotičnim reakcijama ne postavljaju visoke personalne standarde niti su istrajne u svom radu.

Presudna savesnost

Rezultati istraživanja su pokazali da je bazična dimenzija ličnosti - savesnost - najznačajnija za razumevanje perfekcionizma i to je logičan podatak, jer je upravo ta dimenzija ličnosti povezana sa akademskim i profesionalnim uspehom i ispoljava se u procesima planiranja, organizacije i izvršenja obaveza i dužnosti.

Noseći aspekti perfekcionizma kod studentske populacije koja je bila obuhvaćena ovim istraživanjem, jesu visoki lični standardi i sklonost ka dobroj organizovanosti i redu.

Istraživači su zaključili da je reč o osobama koje su sigurne u sebe i svesne sopstvene efikasnosti, u velikoj meri imaju razvijen motiv za postignućem i visoko postavljene aspiracije što pokazuje i njihov relativno visok uspeh na studijama, dobro su organizovane i spremne da do kraja istraju u procesu dostizanja visokih rezultata.

"Zdravi" perfekcionisti

Doživljaj vlastite vrednosti i samopoštovanja muzički naderene dece ne zavisi jedino od ishoda preduzetih aktivnosti ni od očekivanja drugih ljudi, pre svega od zahteva roditelja, već je postizanje važnih ciljeva praćeno osećanjem zadovoljstva.

Neuspeh izaziva samo trenutno razočaranje i pokreće nadarenu decu na dalje napore i upravo to ih čini zdravim perfekcionistima.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Povezane vesti

Perfekcionizam: (ne)zdrava težnja ka uspehu

Izvor: Mondo, 18.Sep.2008

Perfekcionizam označava težnju ka visokom dostignuću u nekoj oblasti i sklonost osobe da od sebe traži savršenstvo i maksimalan mogući učinak. Istovremeno je prisutno i očekivanje da se bude najbolji u onome što se radi, što je praćeno izraženom samokritičnošću, a takva forma perfekcionizma...

Nastavak na Mondo...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.