Izvor: NoviMagazin.rs, 04.Maj.2017, 10:56   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Dobra strana televizije

Maratonsko gledanje serija može podstaći razvoj depresivnosti i usamljenosti, negativno uticati na seksualni život, upozoravali su naučnici, ali teoretičar medija Stiven Džonson ukazuje na prednosti uživanja uz omiljene TV junake.

Televizija je dugo posmatrana kao jeftina zabava koja ne zahteva mentalno uključivanje, te se stoga višečasovni "provod" uz mali ekran posmatra kao gubljenje vremena, dok se čitanje knjige do jutra doživljavalo kao korisna aktivnost. Džonson >> Pročitaj celu vest na sajtu NoviMagazin.rs << kaže da živimo u zlatno doba televizije, pa gledanje serija može da nas učini čak i pametnijim. TV priče postale su veoma kompleksne, zahtevaju da pratimo više nivoa radnji, likova i njihovih komplikovanih odnosa, pa se kritički uključujemo više nego ranije.

I ne samo to, gledanje serija nam pruža priliku da pobegnemo od svakodnevnog stresa. Važno je samo da ljudi ne osećaju krivicu dok su prikovani uz ekran jer griža savesti umanjuje koristi uživanja uz avanture TV junaka.

Nastavak na NoviMagazin.rs...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta NoviMagazin.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta NoviMagazin.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.