Izvor: Nezavisne Novine, 27.Dec.2019, 20:39   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Dobra djela ujedinjuju

Dobročinstvo i plemenitost su vrline koje još žive u bosanskohercegovačkom društvu uprkos potpunom sunovratu brojnih društvenih i moralnih vrijednosti kojem svjedočimo proteklih decenija.

O tome govori i primjer Fikreta Dedića iz Bužima, koji će zahvaljujući dobrim ljudima uskoro biti pušten na slobodu. Slučaj ovog siromašnog hranitelja četvoročlane porodice, koji je osuđen na zatvorsku kaznu od šest mjeseci zbog toga što je posjekao tri metra drveta za ogrev za svoju >> Pročitaj celu vest na sajtu Nezavisne Novine << porodicu, nikoga nije ostavio ravnodušnim. Neselektivna pravda, kakva se dijeli u ovoj državi, svoje zube pokazuje na siromašnim i nemoćnim građanima poput Dedića, a zatvara oči nad primjerima bezobrazne i bahate korupcije i pljačke, čiji su akteri nerijetko i ličnosti iz društveno-političkog života, upravo oni čije ćudoređe treba da je primjer drugima.

Morao je Dedić nakon presude u zatvor jer nije imao novca da plati kaznu, a njegova porodica je, ostavši bez hranitelja, prepuštena na milost i nemilost zlehude sudbine. Fotografija na kojoj se otac, neposredno prije odlaska u zatvor, u suzama oprašta od kćerke, postala je viralna i potresla sve dobronamjerne ljude. Nije dugo trebalo da se organizuje humanitarna pomoć za Dediće, stizala je ona iz svih dijelova Bosne i Hercegovine i regiona, a ubrzo je pokrenuta i peticija da se Fikret pusti na slobodu. Pod strahovitim pritiskom javnosti Općinski sud u Bosanskoj Krupi, koji je i osudio Dedića, prihvatio je njegovu molbu da mu se preostala zatvorska kazna zamijeni novčanom. Prikupljena su potrebna novčana sredstva u visini od 12.900 maraka, uplaćena na račun Federacije BiH i očekuje se ubrzo da on napusti zatvor Luke.

Dobročinstvo i ljubav prema bližnjem, poruke tako aktuelne u ovo doba godine, kada se u duhu aktuelnih praznika podsjećamo na prave i iskonske vrijednosti čovječanstva, opet su nas ujedinili u dobrim djelima. Za porodicu Dedić izlazak na slobodu i povratak njihovog hranitelja biće najljepši novogodišnji poklon, a nama ostalima ostaje naravoučenije da samo s dobrotom i ljubavlju možemo graditi bolju budućnost.

Nastavak na Nezavisne Novine...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Nezavisne Novine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Nezavisne Novine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.