Izvor: Blic, 22.Jun.2006, 12:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Dobio spor posle četvrt veka

Dobio spor posle četvrt veka

PETROVAC NA MLAVI - U Vrhovnom sudu Srbije okončan je sudski spor koji je Ilija Zdravković (70), austrijski penzioner iz sela Šetonje kod Petrovca na Mlavi, vodio više od 26 godina protiv 'Jugopetrola' i ZOIL 'Dunav'. Zdravković je tražio odštetu jer je 12. januara 1980. godine ostao invalid pošto je na njega naletela cisterna 'Jugopetrola'.

- Tog 12. januara 1980. godine vraćao sam se sa suprugom u Inzbruk gde sam radio >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << kao građevinski radnik. Bio je sneg i zaustavio sam automobil pored puta na petlji kod Ralje u blizini Smedereva. Odjednom je nešto udarilo u moj automobil. Od siline udara onesvestio sam se i došao svesti tek u automobilu jednog čoveka iz firme ‘’Telefon kabal’’, koji je me je prevezao do bolnice u Smederevu. Obe noge bile su mi polomljene, a na jednoj sam imao otvoreni prelom. Saznao sam i da je na moj automobil u punoj brzini naletela cisterna preduzeća ‘’Jugopetrol’’ i da me je gurala čitavih 20 metara. U nesreći je bila povređena i moja supruga, ali je ona imala lakše povrede po glavi i vratu. Lečio sam se najpre u Smederevu, a onda u Austriji, gde sam ponovo operisan i gde su mi spojili polomljene kosti - kazuje Ilija.

Po izlasku iz bolnice u Inzbruku više nije bio sposoban za rad. Dobio je invalidsku penziju od 5.000 austrijskih šilinga, a advokat iz Austrije pokrenuo je spor za obeštećenje.

- Posle je moj slučaj preuzeo advokat iz Slovenije, a kada se raspala SFRJ, moj predmet preuzeo je advokat iz Beograda. U međuvremenu on je umro, pa je spor nastavila da vodi i završila ga njegova supruga. Prvo suđenje bilo je u Smederevu, a posle u Beogradu. Pitaj Boga koliko se za ovih 26 godina promenilo sudija i porotnika - kaže Ilija.

Seća se da mu je jedan sudija rekao: 'Hajde da okončamo ovaj spor, pa da idem u penziju.' Spor nije završen, a sudija je otišao u penziju. U to vreme mnogi su mu govorili da digne ruke od svega, jer je i izazivač sudara umro.

- Bio sam uporan i pre tri godine sud je presudio u moju korist. Onda je usledila žalba Vrhovnom sudu i konačno rešenje je postalo izvršno i ja sam dobio novac od koga sam kupio unuku automobil, a nešto dao za popravku kuće - ispričao je Ilija.

Sveta Mirković

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.