Dobila starateljstvo, ali ne i decu

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 15.Nov.2011, 18:26   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Dobila starateljstvo, ali ne i decu

VRBAS -

Danijela Backović iz Vrbasa više od godinu dana nije videla svoje dvoje maloletne dece, iako je prema odluci suda dobila starateljstvo nad njima.

Lepa porodična priča za nju se pretvorila u noćnu moru u novembru 2009. kada ju je suprug isterao iz zajedničke kuće u Mađarskoj, u blizini Segedina i zabranio joj da viđa decu. U rešavanje njenog problema aktivno se uključila i Ambasada Srbije u Mađarskoj.

Anja i Kristijan sada imaju dve i tri godine. >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << Na fotografijama u sobi u stanu u Vrbasu su godinu dana mlađi, jer ih toliko dugo majka Danijela nije videla.

"Ja svoju decu nisam videla od 24. avgusta prošle godine. Moj bivši suprug i njegova familija mi ne dozvoljavaju da vidim decu. Zabranili su mi da dolazim, da ih zovem telefonom, brane mi bilo kakav kontakt sa njima", kaže Danijela Backović.

Starateljstvo nad decom Sud u Vrbasu dodelio je Danijeli. Nakon toga presudu je potvrdio i Apelacioni sud u Novom Sadu, a zatim i Vrhovni kasacioni sud u Beogradu. U januaru ove godine i sud u Segedinu je priznao ovu presudu. I pored toga, Danijela do danas nije videla svoju decu.

Obraćanje za pomoć kancelariji predsednika republike

Za pomoć se obraćala ministarstvima pravde i spoljnih poslova Srbije, Narodnoj kancelariji predsednika Tadića, a u stalnom je kontaktu i sa srpskom ambasadom u Budimpešti.

Za Danijelu, diplomatske veze jedina su nada da će videti svoju decu pre nego što joj, kaže, zaborave lik.

"Sad trenutno je situacija takva da je u Srbiji postupak potpuno okončan, sva pravna sredstva su iskorišćena od strane njenog supruga, ali u Mađarskoj se i dalje vodi postupak za priznavanje naše presude koja je pravosnažna i izvršna", za RTV navodi Danijelin advokat Žarko Prodanović.

Oboje su državljani Srbije, ali ni pored pravosnažne presude naših sudova, Danijela ne može da dođe do svoje dece. Suprug odbija da ih preda dobrovoljno, ne dozvoljava joj da ih viđa, a čini se da ni u Srbiji ni u Mađarskoj ne postoji institucija koja može u tome da ga spreči.

"Ja više ne znam kome da se obratim. Išla sam u policiju, tražila pomoć i kažu mi da sam ja strani državljanin, da nemaju zakone za mene i pokažu mi vrata, ali on bez ikakvih problema može da podigne krivičnu prijavu protiv mene", kaže Danijela.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.