Dobar komšija u tri smene

Izvor: RTS, 06.Sep.2013, 20:55   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Dobar komšija u tri smene

Mirko Despot je strah i trepet lopova, najbolji baštovan, izvođač radova u parku iza zgrade, savetodavac i najbolji komšija sa radnim vremenom od nula do 24 - u tri smene.

Ko ne bi voleo da ima dobrog komšiju koji sve zna i sve može. Mirko Despot sve i hoće, zato je drugačiji od ostalih.

Strah i trepet lopova, najbolji baštovan, izvođač radova u parku iza zgrade, savetodavac i najbolji komšija sa radnim vremenom od nula do 24 - sve ovo je Mirko Despot. Za >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << vreme godišnjeg odmora, ključevi od čak pet komšijskih stanova su u njegovim rukama. Bolji od svakog alarma, o tuđem domu vodi računa i više nego o svom.

"Zalivam cveće, u pomoć mi pritekne i supruga i unučad, pa zalijemo u jednom stanu, pa zalijemo u drugom stanu, i provetravamo, a u toku noći upalim svetlo nekoliko sati, dok sam budan, pa onda ugasim, da se vidi da neko tu boravi", objašnjava Mirko Despot.

U igri sa najmlađima posebno uživa, pa i ne čudi što mu se smeši još jedan specijalni komšijski zadatak.

"Imam njegov broj, verujem da ako mali zaplače u pola noći, mogu da računam na njega za neki lek ili nešto drugo", kaže komšija Milan Perunović.

U slučaju da nešto zatreba, njegov broj imaju ne samo stanari njegovog ulaza, već i iz susednih pet. I to im nije dovoljno, pa glasno govore da će Mirka ukrasti.

"Naš ulaz je najnesložniji, ne zna da se snađe i tako za sve traži savet od njega. Evo, svaki dan, malo mu i dosadi", rekla je Angelina Kostić.

Omiljeni komšija Mirko Despot kaže da mu posao ne pada teško.

"Imao sam dva tri puta hiruške zahvate i tri dana nakon što sam došao iz bolnice zvao me je komšija, koji nije znao da sam operisan. Ja sam otišao polako i završio mu posao", kaže Despot.

Park iza zgrade, kaže, koriste deca, stari i oni zaljubljeni, pa kada ih sve vidi, odmah zaboravi koliko mu je trebalo vremena da ofarba ljuljašku po ljuljašku i napravi oazu za sve generacije. Red posla, red druženja, za sve ima vremena.

Kako kaže komšinica Stojanka Popović sve stigne zato što je vredan čovek i svima hoće da pomogne.

"Poručila bih mu samo da bude živ i zdrav, šta god može da stigne, šta ne može - ne može", kaže Olga Jovanović.

Ovom najboljem komšiji i predsedniku skupštine stanara ništa ne može da promakne. Tu je da pomogne kad je poplava, zasadi vinovu lozu, i za samo nekoliko sati uhvati lopove. Hobi nema jer ne stiže - najbolji komšije je na zadatku u sve tri smene.

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.