Dobar izlov u ribnjacima kod Kanjiže

Izvor: RTS, 02.Dec.2019, 16:45   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Dobar izlov u ribnjacima kod Kanjiže

Ribnjaci se u Srbiji prostiru na oko devet hiljada hektara, a stručnjaci kažu da bi moglo ih bude 16 više. Kako uspešno zasnovati ribarsku proizvodnju primer je Kapetanski rit kod Kanjiže gde je na ukupno 1100 hekatara u dva ribnjaka u toku jesenji izlov ribe.
Iako vremenski uslovi ove godine nisu pogodovali uzgoju u ribarstvu, kanjiški ribari očekuju dobar izlov, zahvaljujući, pre svega, velikom preživljenju >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << mlađi, kvalitetnoj hrani i zaštiti od kormorana.

"Osnovno je uvek priprema ribnjaka. Znači bez pripreme ribnjaka nema ni dobre proizvodnje, a priprema se ogleda u sušenju ribnjaka, tanjiranju, dezinfekciji i tim osnovnim meliracionim radovima da bi se stvorila zdrava podloga i zdrav teren za uzgoj ribe", kaže Željko Đanić, tehnolog na ribnjaku "Kapetanski rit".
Potiski uzgajivači zavise od državnih subvencija - po kilogramu prodate ribe, za rekonstrukciju i izgradnju novih ribnjaka i za opremu, ali smatraju da to nije dovoljno u poređenju sa zemljama u okruženju.
"Ono što bih posebno istakao, to je važno, da se čuje, a to je da ribarstvo treba da u što kraćem roku dobije od Ministarstva poljoprivrede, odnosno od Agencije za poljoprivredno zemljište i po zakonu nam to pripada pravo prečeg zakupa poljoprivrednog zemljišta ili pravo prvenstva zakupa poljoprivrednog zemljišta. Nama je zemljište potrebno, mi trošimo ogromne količine hrane, jer na taj način ćemo spasiti ribarstvo u svakom slučaju", navodi Krum Anastasov, direktor ribnjaka Kapetanski rit Ribarstvo Kanjiža.
Ribnjaci u Srbiji trenutno zauzimaju oko devet hiljada hektara, a površine pod kojima mogu da se naprave novi ribnjaci su preko 150 hiljada hektara.

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.