Do škole na dva točka

Izvor: RTS, 05.Okt.2018, 15:43   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Do škole na dva točka

Osmogodišnja Tijana Marinković iz sela Bzovik, na planini Radočelo, svakog jutra u školu ide biciklom. Kaže da je tako brže i lakše jer joj je školski ranac pretežak, a i na putu do škole ne sreće puno dece sa kojom bi se družila.
Lepom i sunčanom jutru na Radočelu najviše se raduje Tijana, jer će u školu ići biciklom. Odvažna je poput ostale dece na ovoj planini.

Majka i otac >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << se ne brinu jer je za svojih osam godina dovoljno očvrsla da prevali malim maunti bajkom par kilometara do škole. Barem dok ne dođe zima.
"Sad je lepo vreme, ali kad padnu snegovi, tad moramo da je otpratimo, vozimo je traktorom i tako," kaže Tijanina majka Jelena Marinković.
Prvi deo puta je prilično strm, ali Tijana je oprezna. Bzovik se nalazi na 1200 metara nadmorske visine i putevi su makadamski.
"Idem svako jutro ovako sa biciklom zato što je lepo vreme. I težak mi je ranac i mnogo mi je lakše. Brže stignem sa biciklom," kaže Tijana:
U Bzoviku je istureno odeljenje osnovne škole iz Studenice. Bez njega putovanje do škole bilo bi mnogo duže.
"Tu im je prednost što im je škola blizu. Eto nekih 2 kilometra. A posle idu u Studenicu 22 kilometra," objašnjava Dalibor Marinković, Tijanin otac.
Bzovik je tipično planinsko selo i udaljenost između kuća na obroncima Radočela čestro iznosi i po nekoliko kilometara. Zato je škola jedino mesto gde se deca okupljaju i druže.
Škola je u manjoj dolini kako bi bila zaštićena od snega i smetova. Pored Tijane u školu u Bzoviku idu još dva đaka.
"Što se tiče opstanka ove škole, veliki je znak pitanja. Međutim, imamo po jedno dete koje će svake godine doći u ovu školu što je jako bitno za opstanak ovog sela," navodi Ivan Milićević, učitelj u Bzoviku.
Zima će brzo stići na Radočelo. Deca će sve manje vremena imati za igru. Tijana uživa u svakom trenutku koji provodi napolju, jer će vrlo brzo omiljeni bicikl skloniti u stranu i čekati proleće.

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.