Do samopouzdanja u samo 5 koraka

Izvor: Kurir, 31.Jul.2013, 21:04   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Do samopouzdanja u samo 5 koraka

Samopouzdanje je ključno za uspeh u mnogim aspektima naših života, ali ipak se čini da ga veliki broj žena ne poseduje. U nastavku pogledajte petodnevni plan koji vam može pomoći da prestanete sumnjati u sebe i izgradite samopouzdanje.

Prvi dan: Samopouzdanje je ljubav prema sebi

Provodimo dosta vremena kritikujući i upoređujući sebe sa drugima u ime samopoboljšanja. Čini se da nikada nismo dovoljno pametni, dovoljno lepi, dovoljno vitki itd. Međutim, >> Pročitaj celu vest na sajtu Kurir << ako imamo takav stav o sebi, u samom procesu uništavamo svoje samopouzdanje. Prvi korak je da ga vratite i da počnete da cenite sebe. Cilj prvog dana je da zapišete najmanje deset stvari o sebi koje volite i nakon toga spisak pročitajte naglas.

Drugi dan: Izgledajte dobro, osećajte se dobro

Odeća koju nosite i kako se osećate u sopstvenoj koži može poboljšati ili uništiti samopouzdanje. Često se sabotiramo nošenjem ili zadržavanjem odeće koja je štetna po naše samopouzdanje, jer nam je žao da se rešimo iste ili očekujemo da će se trend vratiti na velika vrata. Imajući to na umu, vaša misija za danas je da prođete kroz ormar i izvadite sve i zadnji uski džemper, par pantalona koje više ne možete obući i izbledjele majice pa ih se rešite, a zadržite samo one stvari u kojima se osećate odlično. Možete otići čak i korak dalje i zaputiti se u kupovinu – nabavite par stvari za koje mislite da ćete se u njima osećati veoma moćno. (Nove cipele su odlična stvar za ovo).

Treći dan: Stavite ciljeve na papir

Iako možda želite ili ne želite da pravite listu obaveza i ciljeva, ipak treba napomenuti da ispunjavanje pomenutih može u velikoj meri povećati nivo samopouzdanja. Međutim, cilj ne možete postići ukoliko ga prvo ne identifikujete pa danas stavite na papir bar dva cilja koja želite da ispunite do kraja radne sedmice.

Četvrti dan: Rizikovanje

Kada se suočite sa novim prilikama i izazovima, imate li tendenciju da se povučete? Iako je mogućnost neuspeha uvek prisutna, izgradnja samopouzdanja znači prihvatanje povremenih poraza, a ne dozvoljavanje da vas oni odvrate od zacrtanih ciljeva. Dok god prilazite prilikama kao načinu učenja, shvatićete da tu ne postoji gubitak u pravom smislu te reči. Danas probajte nešto što niste uradili nikada prije ili, još bolje, pokušajte uraditi nešto što vas plaši.

Peti dan: Glumite dok ne uspete

Čak iako se ne osećate 100% samouvereno, danas glumite kao da to jeste. Direktno suočavanje sa vašim strahovima i sumnjama u sebe ponekad je najbolji način da ih se rešite.

Nastavak na Kurir...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Kurir. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Kurir. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.