Do sada 3.400 davalaca kostne srži

Izvor: Politika, 23.Feb.2013, 16:02   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Do sada 3.400 davalaca kostne srži

Za većinu obolelih od leukemije jedini lek presađivanje ovog tkiva. - Srpski registar donora već godinu dana deo svetskog

Svake godine hiljade ljudi se u svetu razbole od leukemije ili neke druge maligne bolesti krvi, a dešava se i da se sve više beba rađa sa teškim oboljenjima. Za većinu jedina nada za oporavak je transplantacija kostne srži od zdravog davaoca. Ubrizgavanjem zdravih ćelija u venu bolesnika, kao u slučaju transfuzije krvi, kostna srž počinje da proizvodi >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << normalne ćelije krvi, pa dolazi do oporavka bolesnika.

Najveći problem je to što svega 25 odsto bolesnika ima podudarnog davaoca u porodici, najčešće rođenog brata ili sestru, dok se za ostale pacijente u specijalnom Registru davalaca kostne srži Srbije, traži osoba koja može da pomogne. Registar poseduje podatke o osobama koje žele da pomognu i koji su već dale uzorak za takozvanu HLA tipizaciju (podudarnost je zasnovana na nasleđenim karakteristikama koje se nazivaju humani leukocitni antigeni ili HLA), koja se određuje uzimanjem malog uzroka krvi osobe.

Dr Zorana Andrić, koordinator Registra davalaca kostne srži, koji se nalazi u Institutu za transfuziju krvi Srbije, objašnjava da je, kako bi se olakšala pretraga podudarnog davaoca za obolele, naš registar pre godinu postao deo svetskog, gde je upisano više od 21 milion ljudi. Sa porastom broja davalaca, povećava se verovatnoća da će biti pronađen onaj pravi za određenog bolesnika.

– Naš registar trenutno ima oko 3.400 davaoca. Dok još nismo postali deo svetskog, našli smo davaoce matičnih ćelija iz kostne srži za dva pacijenta. Obe intervencije su uspešno protekle. Ceo registar je zasnovan na standardima bezbednosti i zdravlju ljudi, a testiranje mogućeg davalaca koji je nađen u registru može da traje od dva do šest meseci. Verovatnoća da se nađe davalac odgovarajuće podudarnosti veća je ukoliko su davalac i pacijent iste etničke pripadnosti. Mala je verovatnoća da će za nekog našeg pacijenta da će se davalac naći u Japanu. U registar mogu da se prijave sve zdrave osobe , od 18 do 50 godina – objasnila je dr Andrić.

Kostna srž se uzima na dva načina: iz vene jedne ruke davaoca se uzima dragocena tečnost koja se postavlja u aparat-separator, a može se uzeti i iz bedrene kosti dok je osoba u opštoj anesteziji. Davanje kostne srži je bezbedno, jer se ona stalno obnavlja, a u potpunosti se nadoknadi za tri do četiri nedelje.

– U prošloj godini je bilo od 80 do 100 zahteva za pretragu našeg registra, ali nismo našli kod nas odgovarajućeg davaoca. Cilj nam je da se registar uvećava. Ukoliko se za nekog negde u svetu nađu odgovarajuće matične ćelije, oni ih uzimaju od davaoca i šalju ih po specijalno obučenim kuririma, pa se onda u zemlji gde se nalazi pacijent radi transplantacija – naglasila je dr Andrić.

Potpuna anonimnost davaoca i primaoca je zagarantovana, a njihov susret je moguć uz obostranu saglasnost.

D. Davidov-Kesar

objavljeno: 23.02.2013.

Nastavak na Politika...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.